Zit de tandarts standaard in je zorgverzekering?

Lifestyle door Elsemieke

Wie zijn gebit mooi, gezond en sterk wil houden, moet zijn tanden en kiezen goed verzorgen. Dit doe je onder meer door iedere dag je tanden te poetsen. Wie denkt dat dit voldoende is, heeft het mis. Het is namelijk ook verstandig om minimaal één keer per jaar naar de tandarts te gaan om jouw gebit te laten controleren.

Zit de tandarts standaard in je zorgverzekering?

Sommige mensen denken dat zo’n controle vergoed wordt door een zorgverzekering. Dit kan inderdaad, maar de tandarts maakt hier niet standaard deel van uit. Als je wilt dat kosten voor de tandarts vergoed worden, moet jij je hier aanvullend voor verzekeren.

Basisverzekering vergoedt alleen tandartskosten tot 18 jaar

Toen je nog geen 18 jaar was, kreeg je geen rekening voor tandartsbezoekjes. Dit klopt inderdaad, want tot jouw 18e levensjaar ben je namelijk meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. De kosten die je voor de tandarts maakte, werden hierdoor vergoed. Het was niet nodig om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten, want in Nederland worden de tandartskosten tot 18 jaar standaard vergoed door de basisverzekering van je ouders. Doordat iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is verplicht is het basispakket af te sluiten, zijn kinderen tot 18 jaar altijd verzekerd voor de tandarts.

Wat vergoedt een aanvullende tandartsverzekering?

Vanaf je 18e levensjaar ben je niet meer meeverzekerd op de zorgverzekering van je ouders. Je moet dan een eigen zorgverzekering afsluiten. Omdat je als kind verzekerd was voor de tandarts met een basisverzekering, denk je misschien dat dit als volwassenen ook zo is. Helaas is dit niet het geval. Wie zich wil verzekeren voor de tandarts moet namelijk een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.Voordat jij je aanvullend verzekert voor de tandarts, ben je vast en zeker benieuwd wat er allemaal vergoed wordt. Dit is op voorhand helaas niet precies te zeggen, want een aanvullende verzekering voor de tandarts ziet er bij iedere verzekeraar anders uit. Daarbij komt dat je bij sommige verzekeraars uit meerdere aanvullende tandartsverzekeringen kunt kiezen. De zorg die je krijgt is in dat geval vaak gelijk, maar er zit verschil in het bedrag dat per jaar maximaal vergoed wordt.

Je betaalt geen eigen risico

Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico. Hierdoor draai je zelf op voor het eerste deel van de kosten als je zorg nodig hebt. Vallen de zorgkosten hoger uit dan het eigen risico? Dan wordt het verschil vergoed door jouw verzekeraar. Bij een aanvullende tandartsverzekering betaal je geen eigen risico. Hierdoor worden de kosten voor de tandarts vergoed door jouw verzekeraar.

Hoe zit het met orthodontie?

Heb je kinderen met een beugel of verwacht je dat ze binnenkort een beugel krijgen? Dan krijg je te maken met kosten voor orthodontie. Sommige mensen denken dat dit standaard binnen een aanvullende tandartsverzekering valt, maar dit is niet altijd het geval. De ene aanvullende verzekering voor de tandarts vergoedt de kosten voor orthodontie tot 18 jaar niet, terwijl de andere dit pas na 12 maanden doet. Wil je voorkomen dat je zelf opdraait voor dergelijke kosten? Verdiep je dan eerst in de aanvullende tandartsverzekeringen en bepaal dan pas wat in jouw situatie de beste verzekering is.