Hoe komt je kind in slaapritme na de vakantie?

Kinderen door Elsemieke

Het normale leven is weer begonnen. De vakantie is voorbij, en je moet er weer vroeg uit voor school en werk. In de vakantie zijn de bedtijden van je kid(s) vaak wat vrijer. Maar nu de school weer begint, wordt het toch echt weer tijd voor regelmaat. Maar hoe krijg je je kinderen weer in het “normale” slaapritme? Deze tips gaan je helpen!

Tips voor het slaapritme van je kind na de vakantie

1. Start een week voor school weer begint met het oude ritme

Wat is het toch fijn om in de vakantie niet naar de klok te hoeven kijken. ’s Avonds lekker laat naar bed en ’s morgens zo lang slapen als nodig is. Alleen nu school weer begint, is het belangrijk dat je kids niet half slapend in de klas zitten. Om zo goed mogelijk het oude ritme op te pakken is het handig om alvast de laatste week voor de vakantie weer vaste slaaptijden aan te houden. Probeer je kinderen elke dag een kwartiertje eerder naar bed te laten gaan, tot je weer in het normale slaapritme zit. Daarmee verloopt straks de eerste schoolweek weer een stuk relaxter.

2. Ben je weer thuis? Kies dan voor je vaste bedritueel.

Is het bedritueel tijdens de vakantie net even anders dan thuis? Logisch! Op vakantie is alles nét even anders. Probeer zodra je thuis bent, zo snel mogelijk weer je vaste ritueel op te pakken. Zo weten je kinderen waar ze aan toe zijn. Dus houd je weer aan dezelfde volgorde van tandenpoetsen, douchen, lezen en slapen als voor de vakantie. Kies voor een comfortabel bed waar je kindje zich veilig in voelt. Kies daarbij speciaal voor een kinderbed omdat deze meer geborgenheid en veiligheid bieden dan bedden gemaakt voor volwassenen. Zo slaapt je kind extra lekker.

3. Zet je wekker op hetzelfde tijdstip.

Wanneer je elke dag je wekker op hetzelfde tijdstip zet, komt je biologische klok sneller in een vast ritme. Dus, is de school weer begonnen? Zorg er dan voor dat jullie iedere ochtend op hetzelfde tijdstip opstaan, ook in het weekend. En pas daarbij op, dat je niet te veel snoozed. Snoozen zorgt er namelijk voor dat je niet op hetzelfde tijdstip op staat, en je ritme in de war komt.

4. Dim de lichten voor het slapen gaan.

Yes, dat betekent dus ook geen schermpjes, tablet of TV voor het slapen gaan. Blauwlicht beïnvloedt namelijk de aanmaak van melatonine. Wanneer je minder van dit hormoon aanmaakt wordt je minder slaperig en val je moeilijker in slaap. Probeer ook de kamer twee uur voor je kinderen naar bed gaan, de kamer zo donker of schemerig mogelijk te maken. Zo valt je zoon of dochter sneller in slaap.

Let verder op dat je kind genoeg uren slaapt per nacht. Dit verschilt per leeftijd.

Goed om te weten: zoveel slaap heeft jouw kind nodig:

5. Ontspan, het komt wel goed.

Een nieuw schooljaar zorgt voor extra zenuwen, bij je kinderen maar ook bij jou. Probeer te ontspannen, zodat je kind zich ook veilig kan uiten. Bespreek daarbij dat een nieuwe start van spannend is. Wat zijn de verwachtingen van zo’n eerste week? Wie brengt je zoon of dochter naar school? Wie haalt ze op? Zo is zo’n eerste week nét wat minder spannend en valt hij of zij rustig in slaap.

Benieuwd wat je als ouders nog meer kan doen in de eerste schoolweek? Ouders van Nu schreef een artikel met tips voor back to school.