Wat zijn computerogen en hoe voorkom je ze?

Werk & studie door Chloe

De kans is groot dat jij voor je werk vaak tegen een scherm aan zit te kijken. En wanneer je dan thuiskomt van werk gaat het volgende scherm weer aan, want je moet je favoriete serie bingen. Door veel achter een scherm te zitten heb je een grote kans op computerogen. Maar wat zijn dit precies en hoe kan je dit voorkomen?

Wat zijn computerogen?

Het woord zegt het natuurlijk al, maar computerogen kun je krijgen wanneer je te lang naar een (computer)scherm kijkt. Dat betekent dat je last kan krijgen van irritatie en vermoeidheid. Dat is al vervelend, maar het kan ook op lange termijn schadelijk zijn voor je ogen.

Zo herken je computerogen

Computerogen kun je herkennen aan verschillende symptomen. Als je voor je werk vaak achter je computer zit, dan herken je er vast wel een paar. De volgende symptomen kunnen voorkomen:

  • Droge ogen
  • Geïrriteerde ogen
  • Vermoeide ogen
  • Wazig zicht
  • Weinig concentratie
  • Hoofdpijn
  • Algemene vermoeidheid

Als je deze symptomen herkent na lang naar een scherm gekeken te hebben is de kans groot dat je last hebt van computerogen. Deze klachten ontstaan vooral omdat je minder knippert wanneer je naar een beeldscherm kijkt. Volgens Dr. Gardenir, oogarts aan de Harvard University, knipperen we normaal gesproken zo’n 15 keer per minuut. Kijken we naar een scherm? Dan knipperen we slechts 5 tot 7 keer per minuut. Hierdoor drogen je ogen dus sneller uit. Een andere reden voor de klachten van computerogen is het licht van je computerscherm. Hierdoor raken je ogen eerder vermoeid. Je kan het een beetje vergelijken met in een lamp kijken. Daar worden je ogen ook niet blij van toch?

Tips om computerogen te voorkomen

Als jij dagelijks uren naar een computerscherm staart dan kan het erg vervelend zijn om dagelijks last te hebben van computerogen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om dit te voorkomen. Wij hebben wat handige tips voor je die je direct kunt toepassen.

De helderheid van je scherm aanpassen

Tegenwoordig is het op bijna iedere computer wel mogelijk om de helderheid van het scherm aan te passen. Zoals we eerder al zeiden is het licht dat van je scherm afkomt één van de oorzaken van computerogen. Door de helderheid te verminderen, krijgen je ogen dus meer rust. Ook al lijkt het soms makkelijker om iets te lezen met de helderheid lekker hoog, kan dit na een paar uur dus averechts werken.

Knipperen

Ook minder knipperen zorgt voor computerogen. Hier ben je waarschijnlijk helemaal niet mee bezig, maar het is goed om je bewust te zijn van hoe vaak je knippert. Je hoeft natuurlijk niet te tellen, maar het is wel goed om er extra op te letten. Zo drogen je ogen veel minder snel uit.

Take a break

De beste manier om computerogen te voorkomen is het inlassen van pauzes. Dat betekent dus niet dat je tussen het werken door even Instagram gaat door scrollen. Nee, even geen schermen. Deze pauzes hoeven helemaal niet lang te zijn. Een paar minuten is al voldoende. Een goede vuistregel is de 20-20-20-2 regel. Dit houdt in dat je na iedere 20 minuten op je scherm, 20 seconden 20 voet (6 meter) ver kijkt en 2 uur per dag naar buiten gaat.