Aha! Daarom hebben we in het openbaar vervoer vaker een slecht humeur

Vrije tijd door Jennifer

Het openbaar vervoer brengt het slechtste naar boven in mensen. Zelfs de meest vriendelijke en behulpzame persoon floept er weleens een scheldwoord uit in een drukke bus, metro of trein. Hangt er iets in de lucht in het OV? Je zou het bijna denken, maar het ligt ergens anders aan.

Lees ook: 25 dingen die we denken tijdens het reizen met het openbaar vervoer

Slecht humeur in openbaar vervoer

Grote kans dat iedereen weleens (of altijd) een slecht humeur heeft in het openbaar vervoer. Het liefst zit je niet naast onbekenden en zet je dus je tas naast je. Vervolgens reageer je wat geïrriteerd, zodra iemand vraagt of diegenen naast je mag zitten. No worries, het slechte humeur is niets persoonlijks. Blijkbaar gaat er een bepaalde knop om in ons menselijke brein, zodra we het OV instappen. Vooral wanneer je reist tijdens de spits in een overvolle bus, metro of trein. Bloedirritant!

Minder geremd gedrag

Gedragspsychologen onderzochten ons slechte humeur in het openbaar vervoer en noemen dit “niet-sociaal voorbijgaand gedrag”. Eh, wat? Het houdt in dat je je anders gedraagt, zodra je wordt omringd door vreemden. Waarom zou je aardig zijn, als je ze (waarschijnlijk) toch niet meer tegenkomt? Mensen worden minder geremd in hun gedrag. Daarom dat je je soms gewoon de menigte in duwt, wanneer je de trein écht niet mag missen.

Bedreigd gevoel

De stressreactie van mensen wordt meestal geassocieerd met een bedreigd gevoel. Wanneer iemand zich bedreigd voelt, wordt diegene vaak agressief. Iets wat dus weleens gebeurt in het openbaar vervoer; fysiek of met woorden. Je voelt je toch een stuk anoniemer. Het is een beetje alsof je op social media reageert met een account, waarop je geen profielfoto gebruikt.

Wil je je humeur verbeteren in het openbaar vervoer? Zorg dan dat je wat afleiding hebt tijdens het (trein)reizen. Zet een lekker muziekje op of lees dat ene boek, waar je anders nooit tijd voor hebt.

Lees ook: Goed nieuws: je kunt nu met de trein vanaf Utrecht Centraal naar Florence en Kopenhagen!