Jaël eet maar 250 calorieën per dag: "mensen zeggen dat ik altijd wat heb"

Media door Elsemieke

In 'Je Zal Het Maar Hebben' interviewt Jurre Geluk verschillende jonge mensen die kampen met diverse mentale of fysieke problemen. Deze week vertelt de 22-jarige Jaël haar verhaal. Zij heeft het Ehler Danlos Syndroom (EDS) en hierdoor kunnen haar gewrichten elk moment uit de kom schieten. Ook heeft ze Dysautonomie en hierdoor mag ze maar 250 caloriëen per dag eten, door middel van een sondevoeding.

'Je Zal Het Maar Hebben': Jaël eet maar 250 calorieën per dag

Jurre Geluk interviewt in In 'Je Zal Het Maar Hebben' elke week jonge mensen die kampen met diverse mentale of fysieke problemen. De 22-jarige Jaël heeft het Ehler Danlos Syndroom (EDS) waardoor haar gewrichten elk moment uit de kom kunnen schieten. Ook heeft ze Dysautonomie en hierdoor mag ze maar 250 calorieën per dag eten. "My mind is blown!" zegt Jurre. "De eerste keer dat mijn gewricht uit de kom gaat doet altijd heel erg pijn, maar de keren daarna valt het wel mee", zegt Jaël nuchter.

Jaël draagt braces om haar knieën en nek om de gewrichten op hun plaats te houden. Ook heeft ze speciale schoenen en ringen om haar vingers, om ervoor te zorgen dat die niet uit de kom schieten. Ook kan ze niet te lang staan. "Dan komt mijn dysautonomie naar boven. Dat verhoogt de kans op flauwvallen bij mij." Daarnaast eet ze via een sondevoeding. "Daardoor krijg ik mijn voedingsstoffen binnen", zegt ze. Dat betekent dus dat ze niet meer zelf kan drinken en eten. "En het ziet er voorlopig ook niet meer naar uit dat dat wel gaat gebeuren." 

Koken grootste hobby

Jaël eet hele kleine beetjes, om haar maag toch te stimuleren en te wennen aan smaak, ook al mag ze maar 250 calorieën per dag. "Soms drink ik cappuccino, of eet ik een ijsje 's ochtends." Verrassend genoeg is koken de grootste hobby van Jaël. "Soms is het wel raar, omdat ik niet altijd kan proeven wat ik maak. Dan moet ik het of op gevoel doen of er moet iemand zijn die het kan proeven."

Zeikerd

Hoewel er van alles aan de hand is met Jaël, ziet men het niet per direct aan haar. Dat leidt ertoe dat ze zich onbegrepen voelt. Door sommigen wordt ze zelfs 'een zeikerd' genoemd. "Zo heb ik me in het begin wel gevoeld, omdat mensen zeggen dat ik altijd wat heb. En toen ging ik het niet meer zeggen."

Foto: BNN/Vara

Lees ook: Yuli dacht dat baby sliep in draagzak: "maar ze bleek overleden"