Wie is Tahmina Akefi, de vriendin van Peter R. De Vries?

Media door Elsemieke

De partner van misdaadverslaggever Peter R. de Vries is zondagavond voor het eerst uit de anonimiteit getreden. Tahmina Akefi had zes jaar een relatie met Peter en was tot nu toe altijd anoniem geweest, omdat zij niet bekend wilde staan als 'het liefje van'. Daar is nu verandering in gekomen. De vriendin van Peter R. de Vries stapt nu naar buiten.

Wie is Tahmina Akefi, de vriendin van Peter R. De Vries?

De 39-jarige journalist en schrijfster Tahmina Akefi heeft zichzelf zondagavond in de documentaire 'Vertrouwelijk!' bekend gemaakt als de vriendin van Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die afgelopen zomer vermoord werd. "Het is een gevoel dat je herkent in elkaars blik", zo vertelde Tahmina in de documentaire over de eerste ontmoeting met Peter. "Hij was alleen maar met mij bezig." In de documentaire reflecteren zij en vrienden van haar op haar relatie met Peter.

Tahmina Akefi als journalist

Tahmina werkte in de loop der jaren als journalist voor media als NOS, BBC en NRC Handelsblad. Ook schreef ze twee boeken. Zij was in Pauw regelmatig te gast om te praten over vluchtelingen. De afgelopen maanden presenteerde ze ook de nieuwsuitzendingen voor TV Rijnmond. Peter R. de Vries en Tahmina leerden elkaar in 2015 tijdens een live-uitzending van Pauw kennen waar ze beiden te gast waren en toen sprong de vonk direct over. Sinds zes jaar mag de journalist zich dan ook de vriendin van Peter R. de Vries noemen, maar Tahmina Akefi heeft op Instagram nooit openlijk verteld dat dit zo was.

Peter R. de Vries en Tahmina Akefi getrouwd?

Hoewel de twee dolgelukkig waren, ging het tweetal in 2017 toch een tijdje uit elkaar omdat Tahmina kinderen wilde. Peter deelde die behoefte niet omdat hij meer dan twintig jaar ouder was en al twee kinderen heeft. Toch kwamen Peter R. de Vries en Tahmina Akefi weer bij elkaar. In de documentaire vertelde de vriendin van Peter R. de Vries ook dat Peter haar ten huwelijk had gevraagd. "Hij pakte mijn handen en keek mij aan, hij had een heel mooie, zachte blik in zijn ogen. Hij legde zijn handen tegen mijn gezicht en zei: zou je met mij willen trouwen? Het moment was onverwacht, maar het zat er wel aan te komen. We hadden er al vaker over gesproken, al in 2017 toen we weer bij elkaar kwamen." Het was de planning om rond de verjaardag van Tahmina, in juni 2022, in het huwelijksbootje te stappen. De twee geliefden waren ook van plan om tegen de tijd van hun huwelijk de relatie aan de buitenwereld te openbaren, maar daar hebben ze nooit de kans voor gehad omdat de misdaadverslaggever in juli 2021 werd vermoord.

Peter R. de Vries en vriendin Tahmina Akefi werden gevolgd

Peter R. de Vries en zijn vriendin Tahmina Akefi werden meerdere keren gevolgd in Amsterdam, terwijl ze vanwege hun trouwplannen daar sieraden uitzochten. De telefoon van de man die hen achtervolgde zou met zendmasten contact hebben gemaakt. "Wij waren bezig met de toekomst, terwijl het plan om hem af te maken al klaarlag”, zegt de journaliste met tranen in haar ogen. Volgens Tahmina had de aanslag op Peter voorkomen kunnen worden. "De man die hem een paar keer heeft achtervolgd, onder andere op 28 juni, dat is zo opvallend geweest, dat dat bij de politie is gemeld. Maar daar is niks mee gedaan, helemaal niks. Ik kan er met m’n verstand niet bij dat er een melding binnenkomt dat Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van de kroongetuige, is achtervolgd en dat daar niks mee wordt gedaan. Dan hadden alle alarmbellen af moeten gaan.”

Woedende Peter R. De Vries

Peter R. de Vries zou zich volgens zijn vriendin Tahmina Akefi onder meer kwaad hebben gemaakt over de lakse houding van de autoriteiten. Zo had hij een afspraak met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid maar kreeg hij geen toestemming om in de garage te parkeren, waardoor hij een lang stuk over straat moest lopen. "Dit is hoe ze met mijn veiligheid omgaan, zei hij." 

Foto: WNL