Katja Schuurman: "ik had zeker 180 keer aangifte kunnen doen van aanranding"

Media door Elsemieke

Katja Schuurman is regelmatig slachtoffer geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De presentatrice schrijft op Instagram in een reactie op de misstanden bij The voice of Holland dat ze geen aangifte deed omdat ze dacht 'dat het normaal was". 

Ook deze oud-kandidaten zouden meedoen met nieuw seizoen Expeditie Robinson

Katja Schuurman: "ik had zeker 180 keer aangifte kunnen doen van aanranding"  

Sinds Tim Hofman van de YouTube-serie BOOS een uitzending maakte vanwege allerlei vermeende mistanden bij The Voice of Holland, staat het onderwerp seksueel overschrijdend gedrag bij vrouwen meer dan ooit centraal. In reactie op dit thema schrijf Katja Schuurman op haar Instagram dat ze "zeker 180 keer aangifte had kunnen doen van aanranding." Dat deed ze echter niet: "Omdat ik dacht dat het normaal was. Dat het erbij hoorde. Dat - de meeste - mannen gewoon zo zijn."

Schuldgevoel

Katja Schuurman roept vrouwen die iets soortgelijks hebben meegemaakt op van zich te laten horen. "Meiden en vrouwen die dingen hebben meegemaakt met mannen die niet goed voelden: sta op! Laat je horen! Laat weten dat het niet normaal is wat er is gebeurd. Praat jezelf geen schuld aan." Katja in haar bericht ook dat het nooit de schuld is van het slachtoffer. "Waarom je ook bent meegegaan, waar dan ook naartoe, hoe het heeft kunnen gebeuren: het is allemaal onderdeel van een blijkbaar - nog steeds - algemeen geaccepteerd narratief. Geaccepteerd en bijna vanzelfsprekend gedrag."

Lomp en arrogant

Schuurman schrijft dat de meeste mannen "niet zo" zijn, maar voor mannen die wél over de grenzen van vrouwen heengaan, heeft ze een duidelijke mening. "Stelletje lompe, arrogante, narcistische, ongevoelige, simplistische, egocentrische, domme eikels. Kijk eens even in de spiegel. Nee, kijk écht. Wat zie je? Wie zie je?" Ze gaat nog even verder: "Laat in je hoofd voorbijkomen wat je hebt gezegd, gestuurd, gedaan. Wat voel je? Voel je íéts? Voel je niks? Probeer even daar te zijn. Met jezelf. Met dat wat waar is. Want, tenzij je té narcistisch bent, je weet precies wat onschuldig is en wat stiekem niet. En bedenk dan hoe je verder wilt."

John de Mol reageert: "Ik heb onbedoeld de indruk gewekt schuld bij vrouwen neer te leggen"

Foto: BrunoPRess