4 tips voor het verven van een accentmuur in de woonkamer

Wonen door Redactie Ze.nl

Voelt je huis niet echt als een thuis? Ben je toe aan iets nieuws? Of lukt het je gewoon maar niet om de juiste sfeer in huis te halen? Dan biedt een accentmuur de oplossing! Accentmuren zijn muren waarop een felle of juist warme kleur wordt gebruikt. De rest van de muren blijven hierbij neutraal. Deze muur valt dus direct op wanneer je de woonkamer binnenstapt. Toch komt hier wel wat bij kijken. Voordat je je kwast tegen de muur plaatst, is het eerst belangrijk om met enkele dingen rekening te houden. 

accentmuur

Benieuwd hoe jij de beste accentmuur met verf van verf.nl kunt maken? Hier zijn 4 tips om niet alleen de juiste verf te kiezen, maar ook om direct van meer sfeer in de woonkamer te genieten.

1. Glans van de verf 

Naast de kleur is het ook belangrijk om op het verschil in glans van de verf te letten. Het is daarom goed om vroegtijdig te bepalen welk effect je precies wilt creëren met de accentmuur. Ben je op zoek naar een manier om meer warmte in de woonkamer te brengen? Dan is het goed om voor een matte, warme kleur te kiezen. Als je juist zoekt naar een frisse touch om de woonkamer wat op te vrolijken, dan biedt glansverf juist weer de oplossing. 

2. Zoek naar inspiratie online 

Accentmuren zijn tegenwoordig helemaal hot. Groot voordeel is dat er dus ook heel veel over te vinden is online. Denk alleen maar aan apps als Pinterest. Hier beschik je over een enorm aanbod van verschillende voorbeelden. Zo zie je precies welke kleur sikkens verf het best bij jouw woonkamer past. Wie weet vind je zelfs inspiratie om de gehele woonkamer aan te pakken. Alles met het oog op dat ene doel: meer sfeer en een echt ‘thuis’ maken. 

sikkens

3. De grootte van de muur 

Er zit natuurlijk veel verschil tussen de grootte van accentmuren. Kies je ervoor om juist een kleine oppervlakte te verven? Of pak je een heel groot vlak aan? De kleur die je kiest is voor een groot deel afhankelijk van de oppervlakte van de muur. Bij een kleine muur mag je bijvoorbeeld gerust een beetje uitpakken. Zo maak je direct een statement. Bij een grote muur kun je juist beter kiezen voor wat lichtere kleuren. Zo creëer je een rustig en warm geheel. Het is als een koorddansen. Je moet telkens je keuze iets bijstellen om het gewenste resultaat te bereiken. 

4. Zorg voor een mooie eenheid 

Het is niet alleen belangrijk om de juiste kleur voor de accentmuur te kiezen. Ook moet er gekeken worden naar de andere kleuren binnen het interieur. Welke kleuren moeten de accentmuren bijvoorbeeld begeleiden? Wanneer je over neutrale muren beschikt, is het heel gemakkelijk om een accentkleur te kiezen. In dat geval kan vrijwel iedere kleur. Wanneer er andere begeleidende kleuren aanwezig zijn, dan wordt het al een tikkeltje lastig. Het is belangrijk dat alle kleuren binnen het interieur goed samengaan en bij elkaar passen. Op die manier ontstaat er een mooie en warme eenheid.