Zingen met collega’s zorgt voor minder werkstress

Werk & studie door Chloe

Of je nou in de horeca werkt of op kantoor: bij iedere baan komt op bepaalde momenten wel eens stress kijken. Een deadline die behaald moet worden of een boze klant kunnen allemaal zorgen voor extra stress. Ervaar jij veel stress op je werk? Zing dan zo nu en dan eens met je collega’s.

zingen minder werkstressLees ook: 5 apps die het thuiswerken een stukje gemakkelijker maken 

Onderzoek naar werkstress

Wil jij even ontstressen op je werk? Zet dan de muziek maar vast aan. Uit een Brits onderzoek is namelijk gebleken dat zingen met je collega’s de werkstress vermindert. De onderzoekers volgden 58 mensen bij verschillende bedrijven. Hun werd gevraagd om op werk even met hun collega’s te zingen. Hierna moesten ze vragen beantwoorden in hoeverre zij zich gesteund voelden door hun collega’s bij het uitvoeren van hun taken. En wat bleek? Door het zingen voelde de werknemers zich sociaal beter verbonden met hun collega’s.

Minder werkstress

Het zingen had dus een positieve invloed op de werknemers. Ze voelden zich minder gestrest over hun werk. Ze haalden zelfs meer steun uit het gezang met elkaar dan uit andere vormen van sociale interactie op de werkvloer. De stress die werk gerelateerd was zagen de wetenschappers met maar liefs 96% afnemen. En niet alleen dat, maar ook het gevoel van sociale isolatie verminderde met 86%.

Meer zingen met collega’s

Door deze positieve uitkomst willen de Britse wetenschappers bedrijven meegeven dat er meer gezongen moet worden op de werkvloer. Het is een simpele en goedkope manier om stress op de werkvloer te verminderen. Je zou het zelf kunnen organiseren, maar ook door een bedrijf kunnen laten doen. Ook dit hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Daarbij zullen werknemers die minder gestrest zijn ook beter presteren. Een win-win situatie dus.

Lees ook: Buiten werken? Zo kan dat zonder problemen met je laptop in de zon