Dit moet je weten over babyrompers

Mama door Michelle

Babyrompertjes zijn echt onmisbaar in je babyuitzet. Er gaan er heel wat doorheen in de week, want melk- en luierongelukjes zitten in een klein hoekje. Je beseft het misschien niet als je nog geen moeder bent maar er zijn heel wat verschillende soorten rompertjes te koop. Iedere soort heeft zo zijn voor- of nadelen. Dit is wat je over babyrompertjes moet weten.

Lange mouw of korte mouw

Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Tenzij je kindje tijdens een hittegolf geboren wordt, zijn rompertjes met lange mouwen dan ook meestal de beste keus voor je newborn. In de herfst of winter is het goed om hier nog een truitje of vestje en eventueel een dekentje overheen te doen, zodat je kindje het lekker warm heeft. In de zomer is een dun truitje meestal voldoende. Wanneer je kindje een paar maanden oud is, kan ‘ie steeds beter zelf zijn warmte regelen. Dan zijn korte mouwenrompers of zelfs mouwloze rompers ook een optie, afhankelijk van het seizoen en wat je eroverheen aantrekt. Het voordeel van eentje met korte mouwtjes of geen mouwtjes, is dat je ze makkelijker aan kunt doen.

Meegroeirompers

In de ene maat zit je kindje veel langer dan in de andere. Dat komt door groeispurtjes en helaas weet je van tevoren niet helemaal wanneer die komen. Daarom zijn meegroeirompers zo handig. Door de dubbele rij verstelbare drukknoopjes aan de onderkant, gaan deze extra lang mee. Wanneer je kindje in de lengte is gegroeid, gebruik je gewoon de onderste rij drukknoopjes en kan ‘ie nog een poosje mee. 

Overslagrompers en rompertjes met enveloppehals

Als je baby echt nog mini is, zijn overslagrompers heel fijn. Deze hoeven niet over het hoofd van je kindje, wat vooral in het begin best wel eng kan zijn. Je baby is immers nog zo kwetsbaar! Overslagrompers zijn verkrijgbaar in net zulke leuke kleurtjes en printjes als gewone babyrompers. Rompers met enveloppehals zijn ook heel handig. Wanneer er een luierongelukje is gebeurt, hoeft de vieze romper niet over het hoofd van je baby, maar kun je hem over de schoudertjes naar beneden trekken. Wel zo fijn. Hetzelfde geldt overigens voor overslagrompers: ook deze zijn ideaal als er ontlasting langs de luier is gegaan (en dat gebeurt vaker dan je denkt). 

Katoen of bamboe

Er zijn veel verschillende soorten babyrompertjes. Zowel in pasvorm, kleuren, printjes als materiaal. Bamboe is een fijn materiaal, omdat het ademend is, mooi blijft in de was en lekker zacht aanvoelt. Nog een voordeel van bamboe is dat het de warmte goed reguleert. In de zomer voelt het koel aan en in de winter juist lekker warm. (Biologisch) katoen is ook een goede keuze. Ook dit materiaal ademt goed, is zacht voor kwetsbare babyhuidjes en neem vocht op. Vermijd rompers waar polyester in is verwerkt, dit ademt niet goed en voelt minder fijn voor je baby.