Ruinerwold-docu onthult shockerende feiten: 'Overleden moeder keerde terug in kinderen'

Media door Laura

Het is alweer twee jaar geleden dat het 'spookgezin' in een boerderij in Ruinerwold in Drenthe werd ontdekt. Een sterk gelovige vader hield zijn gezin jaren lang verborgen voor de buitenwereld. Welke gruwelijkheden speelden zich hier allemaal af? In de vierdelige documentaire De Kinderen van Ruinerwold die op NPO1 wordt uitgezonden komen de meest shockerende feiten aan het licht.

ruinerwold documentaire

In de documentaire vertellen de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. openhartig over de tijd dat ze opgesloten waren op de boerderij. Twee van hen Edino (28) en Mar Jan (30) wisten tien jaar geleden al te ontsnappen. 

Geest van hun moeder

In de tweede aflevering die woensdagavond werd uitgezonden vertellen de kinderen over het misbruik dat op de boerderij plaatsvond. Edino en Mar Jan vertellen dat hun vader hun lichamen gebruikte om de geest van hun moeder terug te laten keren. "Toen mijn moeder overleed, is er een periode geweest dat mijn eigen moeder via mij in deze wereld kwam. Later zijn dat ook andere geesten geweest. Het kon van alles zijn. Je wist van te voren ook niet wie kwam", vertelt Edino. 

ruinerwold

Zijn vrouw

Gerrit Jan zag Edino of Mar Jan op dat moment als zijn vrouw. Ook de andere kinderen moesten hun oudere broer dan als hun moeder zien. "Ik was toen twaalf jaar. Aan het begin waren het periodes van een of twee uur, dus dan zat je op haar stoel", vertelt Edino. "Op een gegeven moment werd het langer, totdat ze er een periode er niet meer uit ging. Je zit naast hem, je slaapt naast hem. Ik heb zelfs een keer in Meppel in de stad gelopen naast hem. Dan had ik vrouwenkleding aan”, vertelt Edino. “Ik weet nog dat ik dat heel lastig vond. Het was hartstikke raar. We liepen door de hoofdstraat gewoon.”

Misbruik

Daar bleef het niet bij. De documentairemaakster Jessica Villerius vraagt Edino naar het ergste wat zijn vader hem liet doen. “Nou ja, hij behandelde ons gewoon echt als zijn vrouw. Dus ook als je met hem sliep en zo, was dat hetzelfde.” Als Villerius aan hem vraagt of hij hiermee ook doelt op seksuele handelingen, beaamt Edino dit.

Er keken maar liefst 1,2 miljoen mensen naar de tweede aflevering. Veel kijkers reageren vol ongeloof op Twitter:

Je kunt de afleveringen hier terugkijken.

Lees ook: Seizoen 4 van The Sinner komt eraan en dit is wat we weten