Hoe ga je om met liefdesverdriet op werk?

Liefde door Valérie

Een break-up is nooit fijn en net wanneer er een einde komt aan je relatie, blijkt het op werk onwijs druk te zijn. Je concentratievermogen is naar een dieptepunt gezakt en je creativiteit laat zich ook te wensen over. Hoe ga je om met liefdesverdriet op werk? 

liefdesverdriet werk

Lees ook: Relatie op de werkvloer: moet kunnen of slecht idee?

Thuisblijven is geen oplossing 

Liefdesverdriet kun je niet even aan de kant zetten, om vervolgens door te gaan met je (werk)verplichtingen. Bij liefdesverdriet hoort namelijk een verwerkingsproces en het kan je mentale staat flink beïnvloeden. Het leven gaat door, zo ook je werkleven. Je kunt je niet (langdurig) ziek melden vanwege een gebroken hart. Bovendien zorgt werken voor gezonde afleiding. Ook al ben je niet je vrolijke zelf en gaat het afwerken van je takenlijst even niet zo soepel, werken is beter dan thuisblijven. 

Toch thuiswerken? Probeer dan eens één van deze flexwerkplekken uit om toch even in een andere omgeving te werken. 

Praat over je break-up, juist met collega’s 

Kun je je ex niet uit je hoofd zetten? Uit onderzoek blijkt dat liefdesverdriet hetzelfde voelt in je hersenen als een dierbare die overleden is. In beide gevallen is er namelijk sprake van verlies van een persoon die niet meer in je leven is. Het is logisch dat je je niet zo goed kunt concentreren op je werkzaamheden, wanneer je hoofd vol zit met je verbroken relatie. Geef daarom aan bij je leidinggevende dat je recent en break-up hebt meegemaakt. Vertel ook je collega’s dat je liefdesverdriet hebt. Bijna iedereen zal het gevoel herkennen. Op deze manier kunnen je collega’s juist een steun en toeverlaat voor je zijn en geef je duidelijkheid waarom het ‘even niet zo lekker gaat’. 

Doe alsnog je best

Ook al staat je hoofd totaal niet naar werken, probeer je best te doen. Collega’s en klanten rekenen op jou. Door je collega’s te vertellen over je break-up, willen ze je misschien wat ontzien in je werkzaamheden. Bedenk je wel dat jouw wereld momenteel op de kop staat, maar die van de rest van de wereld niet. Door gewoon te blijven werken, blijf je in het werkritme en kun je je gedachten van je afzetten. Als je niets doet en er met de pakken bij neer gaat zitten, trek je niet alleen jezelf, maar ook je omgeving mee in de ellende. 

Werk aan je resultaten

In veel gevallen komt een break-up niet uit de lucht vallen. Misschien ben je al tijden niet jezelf, omdat je (eigenlijk) al wist dat je relatie op knappen stond. Deze periode sluit je nu volledig af doordat er een einde is gekomen aan je relatie. Dit betekent dat er tijd vrijkomt voor andere dingen, zoals vrienden, hobby’s en je werk. Wil je de komende maanden promotie maken? Dan heb je nu tijd om je volledig te concentreren op je werk en die felbegeerde promotie. Wie weet voel je je nu veel meer jezelf dan de afgelopen maanden en zie je dat ook terug in je (werk)resultaten! 

Lees ook: Dit is hoe schadelijk het is om op een kantoor te werken