Lifestyle / Media
Media

Hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens online - en hoe beveilig je ze beter?

Reageer 0

Ooit nagedacht over wie al jouw internetgegevens kan zien? Dit is misschien niet een onderwerp waar je zo snel aan denkt, omdat het tegenwoordig zo normaal is om op internet te shoppen en je wachtwoorden op te slaan in de browser. We beseffen ons alleen niet altijd dat je dit goed moet beveiligen omdat cybercriminelen dit (bijna) allemaal kunnen zien. Nieuwsgierig naar hoe je je internetgegevens goed beveiligt? Lees dan gauw verder.

UnsplashLees ook: 68 manieren om geld te besparen

Hoe veilig zijn je persoonlijke gegevens online - en hoe beveilig je ze beter?

Gemiddeld genomen staan je persoonlijke gegevens in honderden online bestanden opgeslagen. Tegenwoordig is het hartstikke normaal om je online je aankopen te doen in plaats van even de stad in te gaan of je aan te melden op een forum en wekelijkse nieuwsbrief voor informatie en nieuws, de lijst van je persoonlijke gegevens lijkt wel eindeloos. Toen het internet werd uitgevonden is er dus ook gelijk een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan: cybercriminaliteit. De cybercriminelen zijn ons tegenwoordig steeds slimmer af en zijn maar op één ding uit: het bereiken van onze persoonlijke internetgegevens. Maar hoe veilig zijn je opgeslagen persoonsgegevens eigenlijk, en hoe kan je ze het beste beveiligen?

Hoe komen je persoonsgegevens online?

Het is heel simpel: wanneer je gebruik maakt van een openbare wifi-verbinding en inlogt op je internetbankieren-app of je mail, kunnen internetcriminelen je inloggegevens makkelijk onderscheppen. Houd er daarnaast ook rekening mee dat die leuke gratis apps vaak vragen om bepaalde persoonlijke informatie. Zo vragen ze bijvoorbeeld toegang tot jouw contacten of camera. En als je heel veel pech hebt, zijn de apps waar je voor wilt betalen niet goed beveiligd en hebben ze inzicht op jouw bankgegevens. 

via GIPHY

Je gegevens beveiligen

Gelukkig zijn er veel manieren om je internet gegevens goed te beveiligen. Een goede vorm van beveiliging is bijvoorbeeld een VPN, een verbinding voor veilig gebruik van openbare wifi. De gegevens die je verzendt, versleutelt VPN. De hackers kunnen je gegevens dan (helaas) nog wel onderscheppen, maar ze kunnen ze niet lezen. Zo kun je alsnog je bankgegevens checken terwijl je gebruik maakt van een openbaar wifi netwerk. Daarnaast kun je met VPN ook nog eens je IP-adres veranderen naar een willekeurige locatie in de wereld. Zo kan de internetcrimineel je huidige locatie niet vinden. 

Een verbinding die is beveiligd

Als er iets is wat ideaal is, dan is het wel online shoppen. We doen het (bijna) allemaal wel eens en het heeft veel voordelen: we hoeven de deur niet uit, het wordt bezorgd en soms is er meer aanbod dan in de winkel zelf. Maar naast de vele voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan online shoppen. Wanner je je bestelling gelijk af wilt rekenen, komt het bij veel online winkels voor dat je je creditcardgegevens in moet vullen of je online bankieren-app moet openen om de betaling te voltooien. Het was je misschien nog niet opgevallen, maar dit kan een groot risico zijn voor jouw persoonlijke internetgegevens. Controleer daarom altijd of je betaalt in een veilige internetomgeving. Er is een handige manier om dit te zien: aan de URL van de pagina. Wanneer je op een beveiligde website bent, staat er een slotje bij de URL. Ook is de site beveiligd als de sitenaam begint met 'https'. Wanneer hier 'http' staat, is de site niet beveiligd. 

Antivirus software

Veel internetgebruikers hebben dit misschien al, maar een goede antivirus software is tegenwoordig echt een must. Het fijne aan zo'n programma is dat het op de achtergrond altijd draait en het een melding geeft wanneer er virussen zijn gevonden of als je je bevindt op een onveilige website. Er zijn veel gratis versies van zulke programma's, maar een betaalde versie is vaak uitgebreider en heeft meer functies. Zorg ervoor dat je deze programma's altijd optijd een update geeft, zodat ze zo snel mogelijk een nieuwe bedreiging zien. 

Lees ook: Dit is hoeveel Nederlanders vreemdgaan

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen