Dit zijn de 10 kerstfilms die eigenlijk geen kerstfilm zijn

Media door Sarah

Één van de leukste dingen van kerst is het eindeloos bingewatchen van kerstfilms. Het is namelijk de ultieme manier om in de kerstsfeer te komen. Toch zijn er een aantal films die we altijd rond de feestdagen kijken, die eigenlijk helemaal niets met kerst te maken hebben. Wedden dat er een bekende tussen zit die jij vaak rond de kerstdagen kijkt?  

kerstfilms

Lees ook: De kerstfilms top 10 volgens IMDb

Die Hard (1988)

Als je de naam hoort denk je hoogstwaarschijnlijk niet meteen aan de kerstman en zijn elfjes. Dat klopt, maar toch heeft men een goede reden om te denken dat ‘Die Hard’ op het lijstje van kerstfilms hoort. In de film is Bruce Willis een politieagent die de inval van een groep terroristen probeert tegen te houden. Dit allemaal gebeurt op kerstavond, met de nodige kerstreferenties. Acteur Bruce Willis, en we quoten, zegt: ‘Die Hard is not a christmas movie!’ Sorry, Bruce.

Harry Potter (2001)

Misschien is het omdat er niks meer kerstachtig uitziet dan Hogwarts tijdens Kerstavond. Of misschien komt het door de kerstwaardige boodschap van de film (namelijk: met de steun van goede vrienden kun je alles). Harry Potter is een film waar we niet genoeg van kunnen krijgen én vaak koppelen we het aan Kerstmis. Toch is het geen 'officiële' kerstfilm zoals Love Actually. Harry Potter wordt wel vaak uitgezonden rond de feestdagen, but I rest my case.

Frozen (2013)

Waar de Disney-film misschien kerst schreeuwt (lees: een overload aan ijs en sneeuw, een hartverwarmend verhaal én een schattige sneeuwpop), hoort het toch niet in het rijtje kerstfilms thuis. Het verhaal vindt zelfs plaats in juli en er is geen kerstboom te zien in de animatiefilm. Gelukkig blijft Frozen een magische klassieker, waar we op elk moment in het jaar wel een excuus voor kunnen vinden om het te kijken. 

Gremlins (1984)

Je kent de film met uberschattige mogwai Gizmo vast nog wel van vroeger. De scene waarbij hij met een kerstmutsje op z’n keyboard speelt doet denken dat Gremlins een kerstfilm is, maar niets is minder waar. Ondanks dat de film een behoorlijke kerstachtige setting heeft, is Gremlins eigenlijk een komische horrorfilm. Mogwai, de schattige fluffy wezens waar de film om draait, is de Kantonese vertaling van ‘monster’ en ‘duivel’. Daar gaat de kerst feeling.

Bridget Jones’s Diary (2001)

Bridget Jones’s Diaries is de perfecte 'kerstfilm' als je niet van een typische kerstfilm houdt. Gelukkig blijft de film over Bridget, die haar leven op orde probeert te krijgen en haar droomman wilt ontmoeten, de ideale film om onder het genot van een warm kopje chocolademelk te kijken. 

The Sound of Music (1965)

We krijgen altijd kerst vibes van de prachtige film The Sound of Music. Als er een film is die het belang van familie laat zien, is het deze film wel. Ook het nummer ‘My Favourite Things’, waar de termen ‘snowflakes’ en ‘sleigh bells’ luiden, doen ons altijd denken aan kerst. 

Mean Girls (2004)

Het liedje Jingle Bell Rock kunnen we niet meer luisteren zonder het beeld van Regina, Karen, Gretchen en Cady dansend in kerstpakjes. It's so fetch! En natuurlijk Regina's moeder die hun joelend en twerkend staat te filmen. Verder heeft de film niets met kerst te maken. Wel brengt de film je altijd weer in de feestelijke stemming, dus het kijken ervan kan nooit kwaad.

Edward Scissorhands (1990)

Edward Scissorhand voelt echt als een film met de ideale christmas spirit. De film gaat over Edward, a.k.a Johnny Depp, een man met scharen als handen die het kan laten sneeuwen door ijssculpturen te maken. Ook zijn er hints naar het kerstthema (aardig zijn voor anderen) en de film vindt gedeeltelijk plaats op kerstavond. Wel is het een perfecte film om te kijken tijdens lange, donkere winterdagen.

Groundhog Day (1993)

In Groundhog Day moet chagrijnige weerman Phil een reportage maken over een bosmarmot op Groundhog Day. Als hij vervolgens in een sneeuwstorm terecht komt, wordt hij elke ochtend erna op dezelfde dag wakker. Behalve de winterachtige setting en het feit dat Phil langzamerhand een aardiger persoon wordt, staat de film helemaal los van kerst.

The Parent Trap (1998)

In The Parent Trap zien we hoe de verloren tweeling Hallie en Annie (gespeeld door kleine Lindsay Lohan) elkaar weer vinden, van leven switchen en er samen vervolgens alles aan doen om hun ouders weer bij elkaar te krijgen. Hoewel deze film niet tussen de kerstfilms hoort, brengt de aandoenlijke film je wel een ultieme feelgood mood, helemaal klaar voor de kerststemming. 

Lees ook: 8 x de leukste films om te kijken als je een kater hebt