Dit moet je weten voor je dertigste

Vrije tijd door Valérie

De dirty thirty nadert veel sneller dan je had verwacht. Gisteren was je nog jong en na de grote 3-0 ben je O.U.D.. Waar blijft de tijd? 'Vroeger' dacht je: als ik 30 jaar ben, heb ik mijn zaakjes op orde, maar dat kan vies tegenvallen. Dus, bijna 30? Wees goed voorbereid. We zetten 5 inzichten van experts op een rijtje die erg nuttig zijn om te weten voor je dertigste. 

weten voor je dertigste

Lees ook: Video: Met dit trucje maak je supersnel sproetjes bij jezelf

Bij groeien hoort fouten maken

Naast de lichamelijke groeispurt naar volwassenheid die je hebt voltooid, heb je ook mentale groei meegemaakt naar aanloop van je dertigste verjaardag. Bij deze mentale groei hoort dat je fouten maakt. Iedereen maakt fouten, maar hoe zorg je dat je dit omzet in iets positiefs? Volgens Amerikaans hoogleraar Carol Dweck is het nuttig om je talenten als beginpunt te zien, waaruit je je verder kunt ontwikkelen. Wanneer je je vaardigheden en talenten ziet als vaststaande feiten en waarmee je geboren bent, zul je eerder het gevoel hebben dat je je continu moet bewijzen. 

Als jij bijvoorbeeld denkt dat je met een talenknobbel geboren bent, dan wil je dat blijven bevestigen aan jezelf en eventueel anderen. Wanneer het ontwikkelen van een nieuwe taal toch niet zo gemakkelijk gaat. stel je jezelf teleur. Als gevolg zul je door faalangst minder snel een nieuwe taaluitdaging aangaan.

Van fouten leer je om jezelf beter te ontwikkelen, zodat het een volgende keer juist wél beter gaat. Mensen die groeipotentie hebben en accepteren dat fouten onderdeel zijn van een leerproces, leren meer en bereiken meer, volgens Dweck. 

Anderen hebben meer invloed op je keuzes dan je denkt

Het is een onterecht om te denken dat je alle beslissingen in je leven volledig zelf maakt. Volgens psycholoog Nienke Wijnants worden onze keuzes in verregaande mate bepaald onder onze omgeving. Denk hierbij aan stemgedrag, studiekeuzes, een bepaald type partner of baan. We willen namelijk intrinsiek goedkeuring én acceptatie ontvangen van onze omgeving over onze keuzes. 

Vaak komen mensen later in hun leven erachter dat ze zich teveel van hun omgeving hebben aangetrokken als het gaat om zulke belangrijke keuzes. Probeer daarom nu al eens kritisch stil te staan welke invloed je omgeving op jouw keuzes heeft. Dit kan door jezelf vragen te stellen zoals ‘waarom vind je bepaalde dingen leuk?’ Of ‘waarom wil ik bepaalde dingen in het leven?’. 

Invloeden van je omgeving zijn natuurlijk niet per definitie slecht en kunnen heel behulpzaam zijn. Wel is het goed om bewust te zijn van deze invloeden, of ze nu positief of negatief zijn voor wat jij wilt in het leven. 

Je bent niet de enige die twijfelt aan zijn eigen kunnen

Doe ik het wel goed genoeg? Zijn anderen niet beter dan ik en lijkt het maar alsof ik het goed doe? Deze angsten worden ook wel het imposter-fenomeen genoemd. Je twijfelt aan je eigen kunnen en bent bang elk moment door de mand te vallen. In plaats van trots te zijn op je succes, doe je het stiekem af als puur geluk. Het blijkt dat veel mensen in meerdere of mindere mate te maken hebben met het imposter-fenomeen. 

Het is belangrijk om te beseffen dat zelftwijfel over je kunnen niets over je capaciteiten zegt, maar gewoon menselijk is.

Werk is belangrijk, maar niet hét belangrijkste

Werk je om te leven of leef je om te werken? In je twintiger jaren heb je waarschijnlijk een aantal jaar gestudeerd of enorm hard gewerkt om naar een bepaalde baan toe te werken. Daar komen onder andere overwerken en stress bij kijken. We hebben nieuws voor je. Uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat overwerken ongelukkig maakt. We worden juist gelukkiger door tijd te spenderen met vrienden en ons gezin én van vrijetijdsactiviteiten. Denk hierbij aan sporten of leuke uitjes. 

Werk is maar één onderdeel van een gelukkig leven! Maak daarom gebruik van je vakantiedagen in plaats van ze uit te laten betalen. Door bewust tijd te nemen voor vakanties en sociale gebeurtenissen creëer je herinneringen. Want later herinner je je waarschijnlijk wel die ene heerlijke week in Italië en niet het ene project waarmee je zo druk was waardoor de vakantie erbij inschoot. 

Ga niet voor roem of succes, maar hetgeen wat je nú fantastisch vindt

De beste manier om abstracte doelen te bereiken is eigenlijk om ze juist niet na te streven. Of je nu succesvol, rijk, beroemd, gelukkig of tevreden wil worden, dit soort doelen zijn erg onspecifiek en moeilijk in ‘het nu’ om te zetten. Door alleen succes na te streven, betekent het niet dat het daadwerkelijk gebeurt. Het gevolg: het gevoel van mislukken. 

Het klinkt cliché, maar door zo dicht mogelijk bij jezelf te blijven, heb je meer kans om succesvol te worden. Kies daarom voor een studie of baan die je nú fantastisch vindt, en niet omdat het over 10 jaar waarschijnlijk veel succes oplevert. Als je nu 100% achter een keuze staat, ben je enthousiaster en gemotiveerder dan wanneer het later ‘misschien’ pas succes oplevert. En word je niet succesvol, dan ben je in elk geval gelukkig met je leven! 

Lees ook: Lidl aanbiedingen: Kattenbed, crêpemaker, uitschuifbaar bureau

Bron: Psychologie Magazine