Heb je meer kans op een depressie door werken in het weekend?

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Vrijdagmiddag, vijf uur: trek die borrel maar open want het is weekend! Die vrije dagen heb je wel verdiend na al die uren bikkelen. Toch zijn er genoeg onder ons die tijdens het weekend gewoon moeten werken. Britse wetenschappers hebben onderzocht of de kans op een depressie onder deze ‘weekendwerkers’ groter is dan bij de rest van ons. 

Depressie werken in het weekend

Onderzoek

Wetenschappers van de University College London en de Queen Mary University volgden twee jaar lang ruim 12 duizend werkende vrouwen. Zij moesten allemaal diverse vragen beantwoorden over hun werk- en privéleven. Van deze vrouwen werkte ongeveer de helft gemiddeld een aantal keer per maand in het weekend. Onder deze vrouwen had maar liefst 4,6% meer last van neerslachtige gevoelens tegenover vrouwen die altijd vrij zijn in het weekend.

Oorzaken

Hoe het kan dat de vrouwen die in het weekend werkten sneller depressieve gevoelens ontwikkelen, kan verschillende oorzaken hebben. Zo zou het te maken kunnen hebben met tijdsdruk. Door hun werk in het weekend komen ze niet meer aan hun werk in huis toe. Het kan echter ook aan het relatief lage salaris bij weekendbanen liggen. Degenen die in het weekend werken, werken vaak in bepaalde sectoren die slecht betalen. In deze sectoren komt depressie sowieso vaker voor, bijvoorbeeld door financiële zorgen. 

Lees ook: Ontslag nemen? Zo maak je je werk weer leuk