Koortslip bij een baby: dit kun je doen

Kinderen door Redactie Ze.nl

Ook al zijn ze nog zo ieniemini klein, ook de allerkleinste baby’s kunnen last hebben van ‘onze’ kwaaltjes. Ook al is een koortslip voor ons relatief onbelangrijk, voor een baby kan het herpesvirus wel degelijk gevaarlijk zijn, zeker voor de allerkleinsten onder ons. Wij leggen hieronder uit waarom. 

baby koortslip

Allereerst: wat is een koortslip?

Een koortslip is eigenlijk een infectie van de huid die zich op of vlakbij de lippen bevindt. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Misschien heb je het weleens meegemaakt: het begint met jeuk of een branderig of tintelend gevoel. Vaak weet je het dan al… een koortslip is on his way! Lekker dan. Een koortslip zelf is een soort van pijnlijke verdikking met vochtblaasjes. Deze vochtblaasjes kunnen zelfs open springen, maar kunnen ook verdrogen. 

Hoe besmettelijk is een koortslip?

Een koortslip kan mega besmettelijk zijn, doordat het virus zich in de vochtblaasjes bevindt. Een zoen of een knuffel en het kan al raak zijn. Besmetting kan ook via indirecte wegen plaatsvinden. Zo kan het virus zich vinden op speelgoed (baby’s stoppen vaak van alles in hun mond), op glazen of op bestek. Heb je een kleintje in de buurt, wees dan super voorzichtig met het herpesvirus. Pas als de blaasjes ingedroogd zijn of als er een korst op zit, is het besmettingsgevaar geweken. 

Waarom is een koortslip gevaarlijk voor baby’s?

Dat je zo voorzichtig moet zijn met baby’s en het herpesvirus heeft een goede reden. Een baby heeft namelijk nog niet zo’n sterk afweersysteem als wij. Vooral met baby’s jonger dan vier maanden moet je uitkijken. Door hun lage afweersysteem kan het herpesvirus leiden tot een hersenvliesontsteking of een ontsteking van het hersenweefsel. Beiden zeer ernstige aandoeningen die epilepsie of ontwikkelingsachterstanden kunnen veroorzaken, in sommige gevallen zelfs blijvend. Helemaal shocking: soms kan een besmetting met het herpesvirus een dodelijke afloop hebben.

Wat kun je doen om een herpesbesmetting te voorkomen?

Sowieso is het handig om kraambezoek met een koortslip te vertellen dat je het liever uit wilt stellen, je wilt het risico zo klein mogelijk houden. Heb je zelf een koortslip, plak er dan een pleister overheen en smeer een anti-koortslipcrème. Tijdens borstvoeding kun je een mondkapje opzetten. Belangrijk daarbij is om je tepels en tepelhoven te controleren, ook daar kun je blaasjes krijgen. Is dit het geval, dan moet je meteen stoppen met voeden en de dokter bellen. De melk kun je vervolgens wel kolven, maar moet in verband met besmettingsgevaar weggegooid worden. Verder is het raadzaam vaak, erg vaak je handen te wassen voordat je je baby aanraakt. Vermijd verder al het (in)directe contact met je baby’s fles of bestek als je baby het nog moet gebruiken. Raak je het per ongeluk wel aan, was het dan grondig. 

Lees ook: Zijn harde buiken gevaarlijk?