Tien jaar geleden… 'Was ik getrouwd met een man en 40 kilo zwaarder'

Lifestyle door Michelle Bakker

Er kan veel gebeuren in tien jaar tijd. Wat zeggen we? Heel veel! De komende weken vertellen verschillende vrouwen hoe hun situatie in een decennium is veranderd. Deze week spreken we Lenneke (33), die tien jaar geleden nog getrouwd was met een man, 42 kilo zwaarder was en nog geen diabetes had. 

Tien jaar geleden…

“…was ik een ander mens. Als ik foto’s van die tijd zie, herken ik mezelf niet eens. Mijn eerste kindje kreeg ik op mijn negentiende. Precies tien jaar geleden was ik 23 en had ik er al drie. Ik zou het anderen niet aanraden. Ik ben dol op mijn kinderen, maar heb veel moeten missen doordat ik zo jong moeder was. In 2009 besloot ik een deeltijd opleiding Engels te doen, omdat ik nog geen opleiding had afgemaakt. Ik woonde samen en was getrouwd met mijn toenmalige echtgenoot. Die opleiding was een avond per week, de rest van de dagen was ik thuis bij de kinderen. Echt een rijk sociaal leven had ik niet. Om mijn tijd door te komen hing ik veel rond op online communities. Per toeval kwam ik bij een online groep terecht met veel lesbische en biseksuele vrouwen. Steeds vaker vroeg ik me af of ik ook niet bi was. Ik veegde deze gedachten vervolgens snel van tafel. Ik was immers getrouwd met een man. Maar gevoelens stop je niet zomaar weg, en uiteindelijk werd ik verliefd op een vrouw. Het was een gevoel dat ik nog niet kende. Ik deed er niets mee, maar het zette mijn huwelijk wel op losse schroeven. Het werd me steeds duidelijker dat ik op vrouwen viel. Aanvankelijk vond ik mijn man een uitzondering op de regel, maar na verloop van tijd moest ik concluderen dat ik ook van hem niet op die manier hield. In 2010 besloot ik te scheiden.”


Lenneke in 2009 en Lenneke in 2019

Nu…

“…is mijn leven 180 graden gedraaid. De scheiding was een moeilijke tijd: ik had er nog nooit in mijn eentje voor gestaan. Veel “vrienden” wisten niet hoe ze met mijn keuze om moesten gaan, waardoor ik veel mensen ben verloren. Mijn moeder heeft me altijd gesteund. Door alle stress viel ik wel 18 kilo af. Daar kreeg ik zoveel positieve reacties op, dat ik door wilde zetten. Van 125 kilo ging ik in anderhalf jaar uiteindelijk naar 83 kilo. Ik ging me steeds beter voelen over mezelf, hoefde niet meer te ‘emotie-eten’. Vier jaar geleden werd er diabetes bij me vastgesteld. Dit stond los van mijn voormalige overgewicht. Pure pech dus. Toch zit ik beter in mijn vel dan ooit. In 2013 besloot ik een kansje te wagen op Tinder. Daar kwam ik mijn huidige vrouw tegen. Haar ogen spraken me direct aan. We besloten af te spreken en alles klopte. Ik wilde het rustig aan pakken voor mijn kinderen, maar het voelde zo goed dat we binnen een paar weken besloten bij elkaar te blijven. We zijn de perfecte combi: zij vult mij aan. Van Zaanstad verhuisde ik naar haar in Enschede en dit jaar stappen we ook in het huwelijksbootje. Ik zie de toekomst rooskleurig in, misschien een eigen zaak, misschien nog een kindje. Als ik iets tegen mijn 23-jarige zelf mag zeggen, zou ik willen zeggen dat ze niet bang hoeft te zijn. Wat er ook gebeurt, het komt altijd goed.”


Lenneke en haar toekomstige vrouw

Lees ook: Zwangerschapsvergiftiging werd niet opgemerkt bij Karen: ‘Ik lag op het randje van de dood’