Zo kom je er tijdens een date zo snel mogelijk achter wat voor vlees je in de kuip hebt

Single & daten door Laura

Pas na een halfjaar daten ontdekken dat je nieuwe vlam en jij een volkomen mismatch zijn? Je hebt wel wat beters te doen (die nieuwe Netflix-serie kijken bijvoorbeeld) dan je tijd verspillen aan iemand die niet bij je past. Tijdens date één al weten wat je hebt aan degene die tegenover je zit? Let tijdens je eerste date daarom op de volgende signalen. 

Lees ook: Hoe ga je om met je verlatingsangst in een relatie?

Foute signalen tijdens een date 

Je date heeft geen manieren 

Je potentiële geliefde is te laat, toont geen interesse, praat door je heen, schenkt alleen zichzelf bij, et cetera. Ook anno 2019 kan een beetje hoffelijkheid geen kwaad. 

Je date is onaardig tegen anderen

Een goede weerspiegeling van iemands karakter is hoe hij of zij omgaat met personeel. Doet je date onbeschoft of uit de hoogte tegen de serveerder, dan kan het een teken zijn van een narcistische persoonlijkheid. Met dit gedrag wil hij of zij zeggen: ik ben speciaal en machtig, want ik sta boven deze persoon.

Je date zit continu op zijn telefoon

Ja, we leven in 2019, maar dat betekent niet dat je vastgeplakt hoeft te zijn aan je mobieltje. Met name tijdens een date is het wel zo netjes om je telefoon in je zak of tas te bewaren. Als je lover to be al tijdens een afspraakje - hét moment om indruk te maken op jou - geen volledige aandacht voor jou heeft, moet je nagaan als je dan een relatie hebt...  Thank you, next!

Je date praat alleen over zichzelf

Het lijkt ons vrij duidelijk waarom dit een red flag is. Hoewel zoveel mogelijk informatie over hem of haar handig is om te weten wat voor vlees je in de kuip hebt, is zo'n wandelende babbelbox niet heel gezellig. Het kan een teken zijn van zelfingenomenheid, maar let op: het kan ook door de zenuwen komen. Sommige mensen kunnen niet stoppen met praten wanneer ze zenuwachtig zijn.

vlees in de kuip date

Goede vragen tijdens een eerste date

'Wat is je favoriete eten?' en 'Wat doe je voor werk?' zijn prima vragen voor de nodige basisinfo, maar je moet dieper graven als je écht wilt weten wie er tegenover je zit. Stel deze vragen om te ontdekken wat voor vlees je in de kuip hebt:

1. Hoe ziet je week eruit? 

Zo kun je inschatten hoe belangrijk de balans tussen werk en privé is en of het past bij jou. 

2. Wat vind jij van... katten/honden, reizen, klimaatverandering, feminisme?

Meningsverschillen hoeven geen dealbreaker te zijn. Wel is het slim om al vroeg in de relatie te weten hoe de ander denkt over onderwerpen die je aan het hart gaan. 

3. Doe je wel eens iets wat niet mag?

Een saaie piet of een spontane losbol (of iets ertussenin)? Met deze vraag kom je erachter.

4. Hoe is je relatie met je familie?

Stel deze vraag in plaats van 'Heb je broers of zussen?'. Je krijgt een oprechter en uitgebreider antwoord.

5. Ben jij meer type go with the flow of vijfjarenplan?

Tegenpolen trekken elkaar inderdaad aan, maar iemand die altijd leeft met de dag is geen ideale match met iemand die heeft uitgekiend wat-ie over vijf jaar doet.

6. Wat weet niemand van jou?

Zo kom je erachter of je afspraakje nog lijken in de kast heeft... een postzegelverzameling of afgeknipte teennagels of zoiets. 

7. Wat is het engste dat je ooit hebt meegemaakt?

Je ontdekt gelijk of je date zich kwetsbaar op durft te stellen.

8. Als je een superkracht mocht kiezen, waar kies je voor en waarom?

Het lijkt een kinderachtige vraag, maar wat iemand antwoordt en waarom zegt veel over hem of haar. Wie wil kunnen vliegen heeft reislust en ambitie, wie onzichtbaar wil zijn kan onzeker zijn en wie objecten met zijn gedachtes wil verplaatsen kan bijvoorbeeld gemakzuchtig zijn.

9. Wat is je beste gewoonte?

Grote kans dat hier een te perfect antwoord uitkomt, maar het kan een kern van waarheid hebben. Een vreselijke neatfreak die nooit sokken laat slingeren? Wat vervelend zeg!

10. Wat is de grootste levensles die je hebt geleerd?

Wissel luchtige vragen af met diepgaande vragen: zo kom je erachter hoe hij in het leven staat.

11. Hoe ga je om met social media?

Spion in spe die je bent, weet je vóór de date natuurlijk allang al hoe vaak de ander 'post', hoe de hond heet en wie de beste vrienden zijn. Toch wil je het heel graag van hem of haar zelf horen.

12. Hoe is je laatste relatie geëindigd?

Veel mensen vinden het not done om over exen te praten tijdens een eerste date. Toch is het geen gek idee om te vragen naar de afgelopen relatie. Boort je afspraakje zijn of haar ex de grond in? Dat is niet bepaald een teken van volwassenheid, hè?

Lees ook: Eerste date: dit zijn de leukste ideeën in 2019