Kinderopvangtoeslag 2019: zo werkt het en dit krijg je

Kinderen door Michelle Bakker

Heb je een kleintje in huis (of in je buik) en is het tijd om kinderopvang te regelen? Dan hoor je vast niets nieuws als we vertellen dat je ook kinderopvangtoeslag aan kunt vragen. De overheid betaalt kinderopvangtoeslag om werkende ouders tegemoet te komen. Het goede nieuws is dat het veel geld kan schelen! Maar hoeveel dan precies? En hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag kinderopvangtoeslag kinderopvangtoeslag kinderopvangtoeslag

Wanneer vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Gaat jouw kleintje (voor het eerst) naar de kinderopvang? Dan is het belangrijk dat je op tijd kinderopvangtoeslag aanvraagt. Dit kan tot drie maanden na de eerste opvangdag van je kind. Een slimme meid is op haar toeslagen voorbereid, dus raden we aan het zo snel mogelijk te doen. Als je er vanuit gaat dat je het waarschijnlijk al druk genoeg hebt in de eerste weken na de geboorte van je baby, kun je je ook bedenken dat kinderopvangtoeslag aanvragen beter iets is om daarvóór te doen. 

Voor wie is kinderopvangtoeslag bedoeld?

Kinderopvangtoeslag is voor alle ouders die beiden werken of voor alleenstaande ouders die werken. Je ontvangt deze toeslag alleen als de opvang is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang. 

Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer in de weer met pen en papier, maar kun je kinderopvang gewoon online aanvragen met je DigID (kak, wat was je wachtwoord nou ook alweer?). Je kunt op de site van de Belastingdienst een aanvraag doen. Deze hoef je maar een keer te doen, en loopt dus gewoon door als het volgende jaar is aangebroken. 

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg je?

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt van af van twee factoren. Het (gezamenlijk) inkomen van jou (en je partner) speelt hierbij een rol, en het aantal uur dat het kind naar de opvang gaat. Je krijgt sowieso nooit alle kosten vergoed, en moet dus een deel zelf betalen. Hoe minder jullie samen verdienen, hoe meer kinderopvangtoeslag je zult krijgen. Per kind krijg je voor maximaal 230 uur kinderopvangtoeslag. Om uit te zoeken hoeveel kinderopvangtoeslag je zult ontvangen, kun je een proefberekening maken op belastingdienst.nl

Lees ook: Kinderopvang kiezen? Hier let je op in 2019!