Kinderopvang kiezen? Hier let je op in 2019!

Kinderen door Redactie Ze.nl

Is jouw eerste kindje op komst, en ben je al druk bezig met de eerste voorbereidingen? Een kinderopvang kiezen is zeker niet onbelangrijk! Misschien is jouw kindje zelfs al geboren, en wordt het tijd om eens aan kinderopvang te denken. Belangrijk is om een kinderopvang te zoeken waar jullie je prettig bij voelen, de vraag is alleen… waar let je op bij het kiezen van een kinderopvang? We geven alvast een hint: het gaat er vooral om wat jíj belangrijk vindt. 

Kinderopvang rapport

Elke kinderopvang krijgt jaarlijks de GGD op bezoek voor een inspectie. Dit gebeurt altijd op een onverwacht moment voor de kinderopvang. Gelukkig maar, want op deze manier kunnen ze controleren of een kinderopvang aan alle eisen voldoet. Daarbij maakt de GGD aan het einde van zo’n inspectie een rapport aan waarin hun bevindingen worden beschreven en waar soms ook adviezen staan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de GGD een kinderopvang aanraadt meer personeel in dienst te nemen, of een extra speelruimte te realiseren. Van elke geregistreerde kinderopvang is dit rapport te vinden in het Landelijk Register Kinderopvang

Veiligheid in een kinderopvang

Misschien wel het allerbelangrijkste op de kinderopvang is veiligheid. Er zijn kleine dingen waar je op kunt letten als je langs gaat voor een rondleiding. Zit het hek bijvoorbeeld goed dicht? En kom je gemakkelijk het gebouw binnen? En als je eenmaal bij de kinderopvang binnen bent, wordt er dan meteen gevraagd wie je bent? Verder zijn er vaste regels in Nederland over het aantal leider of leidsters in een kinderopvang die er moeten zijn voor een baby: per drie baby’s moet er een leidster aanwezig zijn. Voor oudere kinderen geldt normaal gesproken zes kinderen per leidster. Ook hier kun je voor de zekerheid nog naar informeren bij de kinderopvang.  

Maaltijden

Wat de kinderen te eten krijgen, verschilt per kinderopvang. Misschien vind je het fijn dat jouw kind veel verschillende dingen leert te eten, dan kun je kiezen voor een kinderopvang die tussen de middag warm eten klaarmaakt. Hiermee weet je zeker dat jouw kinds menu verder rijkt dan een boterham met kaas. Daarnaast is het bij sommige kinderdagverblijven mogelijk je eigen flesvoeding mee te nemen. Heb jij bijvoorbeeld voor een bijzonder merk gekozen, zo zijn er flesvoedingen verkrijgbaar met minder suiker, dan kan dit een voordeel zijn. Andere verblijven kiezen ervoor van één merk gebruik te maken. Verder zijn er kinderdagverblijven met het EKO-keurmerk. Dit betekent dat zo'n kinderopvang enkel biologisch eten en drinken aanbiedt. 

Sluitingstijden kinderopvang

Het is belangrijk om een kinderopvang te vinden met sluitingstijden die passen bij jouw werkrooster. Het ene KDV is hier meer flexibel in dan de ander.

Eventuele stalling

Hoe wil jij je kind ’s morgens naar de kinderopvang brengen? Doe je dat met een kinderwagen, dan is het handig als er een stalling aanwezig is waar je deze kinderwagen de hele dag kunt ‘parkeren’. Misschien neem je je kind mee in een draagzak, dan is dit weer niet van toepassing. Nogmaals, het gaat er maar net om wat jij belangrijk vindt. 

Spelen bij de kinderopvang

Uiteraard is spelen in de kinderopvang heel belangrijk voor een kind! Daarom is het goed om te kijken naar alle speelmogelijkheden. Is er genoeg buitenruimte bij de kinderopvang om te spelen bijvoorbeeld? Je wilt waarschijnlijk niet dat je kind hele dagen binnen zit. En wat voor speelgoed is er in de kinderopvang? Is er voldoende voor alle kinderen? Ook is het belangrijk op te letten hoe de ruimtes er uitzien: zijn er genoeg leuke hoekjes en speelapparaten? Verder werken ze op een kinderopvang vaak met dagroosters: op deze schema’s is van dag tot dag te zien welke activiteiten er worden gedaan. Zo kun je denken aan muziekles of een les in yoga. Vaak wordt er ook een (aantal) keer per jaar een activiteit georganiseerd zoals een uitje naar de dierentuin, geitenboerderij of iets anders leuks. Ook daar kun je naar informeren bij de kinderopvang.

Verticale vs. horizontale groepen in de kinderopvang

Iets om over na te denken: gaat jouw voorkeur uit naar groepen met kinderen van verschillende leeftijden, of stop je jouw kleintje liever tussen leeftijdsgenootjes op de kinderopvang? Er zijn kinderdagverblijven die met zowel horizontale (iedereen van dezelfde leeftijd) als verticale (verschillende leeftijden in een groep) groepen werken, goed om daarnaar te informeren en te zien of dit naar jouw zin is. Een voordeel van een verticale groep is dat een kind wat meer kan wennen aan ‘chaos’ en de omgang met kinderen die al iets verder zijn (of juist iets jonger). Voor een kind dat iets gevoeliger is, kan het misschien juist fijn zijn enkel met kinderen van hun eigen leeftijd in de groep te zitten. 

Hoe blijf je op de hoogte van je kind?

Eten, slapen, rennen, klauteren, een uurtje naar buiten en repeat! Jouw kleintje maakt heel wat mee op de kinderopvang, en het is op verschillende manieren mogelijk hiervan op de hoogte te blijven. Sommige KDV's plaatsen geregeld gedurende de dag updates op een beveiligde website die je kunt vergelijken met Facebook. Misschien vind je het maar niets als er zomaar foto's van je kind worden genomen, dan kun je er ook voor kiezen dat jouw kind er altijd onherkenbaar op staat (bijvoorbeeld door een emoji over het gezicht te plakken). Andere kinderdagverblijven werken nog iets ouderwetser en vertellen elke keer bij de 'overdracht' hoe de dag is verlopen, bij een andere kinderopvang zetten ze het weer kort op papier in een soort van dagboek. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Vaccinatiebeleid kinderopvang

Momenteel is er veel te doen om ouders die besluiten hun kind niet te vaccineren. Was dit in voorgaande jaren vooral een issue in zwaar gelovige gemeentes, deze trend steekt ook steeds vaker de kop op in andere plaatsen in Nederland. Wel of niet vaccineren, het is een heftige discussie, en het is logisch dat je je als ouder zorgen kunt maken hierover. Als jij vastbesloten bent je kindje wel te laten vaccineren, is het normaal dat je het niet fijn vindt als je kleintje op de kinderopvang alsnog risico loopt door de keuzes van andere ouders. Hoewel een kinderopvang hier officieel geen beleid over mag voeren, kun je wel vragen hoe hun visie hierop is en of ze hier een standpunt in hebben. Misschien kunnen ze je meteen geruststellen dat er geen ongevaccineerde kindjes op het verblijf aan worden genomen (sommigen verblijven eisen wel degelijk een doktersverklaring dat het kindje gevaccineerd is). 

Alles draait om gevoel

Uiteindelijk zul je merken: het is vooral belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij een kinderopvang. Klikt het met de leidsters? Voelt het veilig en goed voor je om je kind hier achter te laten? Praat ook eens met andere ouders die hun kind naar deze kinderopvang hebben gebracht. Waarom kozen zij nu nét voor deze kinderopvang en niet voor die ene drie straten verderop?

Lees ook: Heftige foto: Dochtertje werd 25 keer gebeten op kinderopvang