Zo voorkom je dat je sieraden gaan verkleuren

Fashion door Laura

Sieraden en schoenen hebben één ding gemeen: we kunnen er nooit genoeg van hebben. Alleen wat is het altijd jammer dat je sieraden na verloop van tijd verkleuren. Zelfs de echt zilveren en gouden accessoires kunnen hun gloed verliezen. Gelukkig is daar wat aan te doen.

Lees ook: Luchtjes voor haar: 10 x De fijnste vrouwenparfums in de sale

Niet mee gaan douchen

Vooral als je meerdere gaatjes hebt, is het verleidelijk om je oorbellen tijdens het douchen lekker te laten hangen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor die ringen en kettinkjes die je altijd om hebt. Wil je zo lang mogelijk genieten van je 'juwelen', dan kun je beter alles afdoen. Wanneer sieraden in aanraking komen met water, wordt het slijtingsproces versneld. Hoe snel dat gebeurt, ligt aan het materiaal. 925 sterling silver kan wel tegen water, maar alleen als het geen chemische toevoegingen bevat. Denk aan chloor (van het zwembad), zout (van de zee), maar ook aan shampoo en conditioner. Hetzelfde geldt voor gold plated accessoires.

Voorzichting met crèmes en parfum

Niet alleen water, maar ook andere vochtige substanties kunnen je bling beschadigen. Denk aan smeersels en spuitjes als bodylotion, haarspray en parfum. Ook deze stoffen kun het materiaal en de kleur van je oorbellen, ringen en kettingen aantasten.

Niet mee gaan sporten

Elk soort vocht kan je sieraden sneller doen slijten, dus ook zweet. Doe je accessoires dus altijd af als je gaat sporten. Bovendien is het een stuk veiliger.

Bewaar ze op een donker plekje

Zilver krijgt na een bepaalde tijd een bruine of zwarte kleur vanwege blootstelling aan licht of lucht. Zorg dat je sieraden niet in direct zonlicht laat slingeren, maar bewaar ze in een donker en droog doosje op een plek die niet warm wordt.

Ken je huid

De zuurtegraad van je huid heeft ook invloed op hoelang je lichaamsversiering meegaat. Bij de één verkleuren sieraden daarom sneller dan bij de ander. Door je sieraden niet 24/7 te dragen, gaan ze langer mee.

Extra lakje

Een foefje uit grootmoeders boek: breng een laagje transparante nagellak over je sieraad heen. Je ring, ketting of oorbel, ligt niet meer direct op je huid en zal daardoor minder snel verkleuren. Let wel op: nagellak slijt wel, dus je zult dit regelmatig moeten doen. 

Poetsen

Is het wel verkleurd of dof geworden? Met een zilverpoetsdoekje maak je je zilveren jewels weer zo goed als nieuw. Voor doffe gouden sieraden is er speciaal reinigingsvloeistof. Deze producten zijn bij de juwelier of luxe sieradenwinkels te koop.