Jonge kinderen? Zolang doen andere moeders na de vakantie over de was

Je bent nog niet terug van vakantie en er ligt alweer een waslijst aan huishoudelijke klusjes op je te wachten. Waaronder met stipt op één: de was. Zeker als je een gezin met kleine kinderen runt kan die stapel was soms hoger zijn dan jijzelf. Een schrale troost: je bent niet de enige. Ruim de helft van alle werkende ouders wil die stapel was er zo snel mogelijk doorheen rammen, voordat er weer gewerkt moet worden.

Kort wasprogramma

OMO deed onderzoek onder Nederlanders met kinderen tussen de 6 en 17 jaar naar wassen na de vakantie. Ruim de helft van de deelnemers wast het liefst meteen alle kleding. Hoppa, als een pleister. En hoe doen we dat het liefst, zo snel wassen? De meeste ouders kiezen hierbij voor een kort wasprogramma. Praktisch en snel, daar houden we van.

Meeste was in de zomer

Toch wordt er vanwege die berg vakantiewas in de zomer verreweg het meeste tijd besteed aan de was. Vooral ouders met kinderen van 6 tot 12 jaar. Denk maar aan al die modder-, gras- en barbecuevlekken en je snapt hoe die bergen kleren in de trommel belanden. Plus, niemand heeft zin om tijdens de vakantie te wassen. Helaas betekent dat dat je eenmaal terug wel op de blaren moet zitten. 

Hoelang bezig?

Maar hoe lang doen andere ouders over die berg vakantiewas? 30 procent is er na vier of vijf wasjes wel doorheen. Helaas ben je er dan nog niet, want de boel moet ook gedroogd en gestreken worden. 27 procent zegt er maar een halve dag mee bezig te zijn, terwijl 37 procent de hele dag nodig heeft. Toch vindt niet iedereen snel wassen zo belangrijk, want 23 procent houdt de vakantievibe lekker vast en trekt met gemak enkele dagen uit voor die wasberg.

Lees ook: De horror: Zoveel ouders noemen hun kind Abcde