Dit is de eeneiige tweelingzus van... Tess Milne: 'Vroeger leken we nog meer op elkaar'

Celebs door Roos

Wie is wie? Naar eigen zeggen waren ze vroeger écht niet uit elkaar te houden, eeneiige tweelingzussen Lisa en Tess Milne. En dat geloof ik meteen als ik ze zie. Ik sprak ze op een zonnig Amsterdams terrasje over hun zussenband, vervelende vergelijkingen en het moederschap. En we waren niet alleen: Lisa droeg haar zoontje in een draagzak op haar buik. Om het extra makkelijk voor mij te maken kwamen Tess en Lisa -geheel per ongeluk- in dezelfde kleur. Zoals het een echte tweeling betaamt zou je denken, maar: "Normaal dragen we nooit dezelfde kleren, hoor!"

Lees ook: Sarah heeft haar zussen al 3 jaar niet gezien: ‘Ik heb nooit onvoorwaardelijke liefde gevoeld’

Jullie zijn ongeveer tegelijk moeder geworden. Was dat gepland?

Lisa: Nee.

Tess: Nou…

Lisa: Ja, bij jou wel hè.

Tess: Ik dacht altijd, het is vet gezellig als we tegelijk kinderen krijgen. Ik had op dat moment al een lange relatie, maar Lisa nog niet. Dus ik zei tegen mijn vriend: "We wachten nog even." Lisa was net aan het daten en ik dacht misschien wordt dat wel wat. En BAM, ineens was ze zwanger. Dus toen ben ik er snel achteraan gegaan. Uiteindelijk schelen onze zoons nu drie maanden. 

Hoe was dat, om samen zwanger te zijn?

Tess: Ja, leuk! We hebben veel leuke dingen samen gedaan, lekker eten enzo.

Ze: Geen pufcursussen samen?

Lisa: Nee, daar zijn we niet echt de types voor. We zijn wel mee geweest naar elkaars echo’s. Ik zie jou ook niet echt in zo’n gymklasje zitten Tess, haha!

Tess: Het grappige is dat Lisa’s kind in de buik echt een chiller was, hij lag heel rustig. En nu is het een super enthousiast mannetje. Die van mij lag juist te koprollen in de buik en is nu de rust zelve.

Lisa: Tess is wel de drukste van ons twee. Terwijl zij juist een rustiger kind heeft gekregen. Het gekke is dat we genetisch net zoveel met elkaars kind gemeen hebben als met ons eigen kind. Tess haar kind is eigenlijk mijn halfkind.

Tess: Ik herken ook wel dingen van Lisa in mijn zoon. En ook van mezelf in haar zoontje. 

 

What about a cuppa tea? @tessmilne_

A post shared by lisa milne (@lisaamil) on

Hoe waren jullie vroeger zelf als tweeling?

Lisa: Toen we heel jong waren leken we wel echt heel erg op elkaar, dan konden mensen ons ook niet goed uit elkaar houden. Nu zijn we wel veranderd.

Tess: Wij waren niet de typische tweeling die altijd samen was en dezelfde kleding droeg. Onze moeder vond het heel belangrijk dat we onze eigen weg gingen en niet ‘de tweeling’ waren, maar gewoon Lisa en Tess.

Lisa: We zaten ook niet bij elkaar in de klas en hadden allebei gewoon onze eigen vrienden. Nog steeds overigens. 

Tess: Het is belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Zeker in je tienertijd is het als tweeling heel moeilijk. Om de een of andere reden is het geoorloofd dat tweelingen altijd vergeleken worden. Dat is best wel hard, hoor. Dan zei iemand dat de één een mooiere neus had of knapper was. Daar word je wel echt hard van.

Lisa: Ja, in de puberteit is dat moeilijk. Hoe dan ook raak je gekwetst, want je gunt je tweelingzus altijd het beste. Of jij wordt beledigd, of je zus wordt beledigd. En dat is minstens zo erg. 

Tess: Je bent op die leeftijd nog op zoek naar jezelf, je lichaam verandert en dan word je ook nog eens constant vergeleken. Dat is wel een van de weinige nadelen aan een tweeling zijn.

 

The night is young and full of ... Hereditary🐥 Horror night⚔️

A post shared by lisa milne (@lisaamil) on

Hoe ging dat toen Tess bekend werd? Dan word je weer door die molen gehaald.

Tess: Dat viel gelukkig wel mee, het was met name tijdens onze tienertijd.

Lisa: We hebben het ook niet echt opgezocht toen Tess bekend werd, want dat had natuurlijk wel gekund. Veel mensen weten waarschijnlijk niet eens dat Tess een eeneiige tweelingzus heeft. 

Lisa, word jij wel eens als Tess herkend op straat?

Lisa: Vroeger wel, want toen gaf ik als geschiedenisdocent les. Precies de doelgroep van Tess natuurlijk. Tess werkte bij MTV en mijn klas dacht weleens dat ze geprankt werden. Dan moest ik ze helaas teleurstellen dat ik toch echt geschiedenisles kwam geven. Zij balen natuurlijk! Nu werk ik op een basisschool en doet Tess Willem Wever, dus dan heb je weer kinderen die haar daar weer van kennen. Maar verder valt het echt mee. 

Tess: Ik woon zelf in het centrum van Amsterdam en 90% van de mensen in mijn straat zijn toeristen. Dat is heel relaxed, want die kennen mij niet. Buiten Amsterdam word ik weleens aangesproken maar irritant heb ik dat volgens mij nooit gevonden.

Lisa: Een keer zaten we samen op het terras en toen hadden we een beetje ruzie. Toen kwam er een jongen naar ons toe en riep uit: ’Ben jij Tess? En ben jij haar tweelingzus?! Mag ik met jullie op de foto?’ Daarna waren we alweer vergeten waar we ruzie over hadden. 

Tess: Ja, toen was het meteen klaar. 

Hoe zijn jullie ruzies?

Tess: Je weet dat de ander toch altijd bij je blijft, dus je neemt geen blad voor de mond. Meestal zijn we even opgefokt, maar is het na een paar minuten wel weer over.

Lisa: Bij je vrienden hou je je nog weleens in, maar bij je zus zeg je gewoon alles wat je denkt. We hebben wel een heel andere manier van omgaan met emoties. Als Tess niet lekker in haar vel zit zeg ik soms juist het verkeerde.

Tess: Ja, Lisa gaat altijd met me meevoelen, terwijl ik juist iemand nodig heb die zegt dat het allemaal wel meevalt. Andersom heeft zij juist de behoefte dat ik meevoel, maar ik word juist heel nuchter.

En hoe zit het met jaloezie? 

Lisa: Ik kan me één keer herinneren dat ik jaloers was op Tess. Wij waren mega Disneyfan en jaloers is een groot woord, maar toen Tess belde dat ze een Disneyfilm mocht inspreken dacht ik wel even 'waaaaat?!'

Tess: Ja, dat was heel cool. Het was een beetje onze gezamenlijke droom. En in een musical spelen, maar we kunnen allebei niet zingen. 

Lisa: Dus dan houdt het op.

Tess: Ik was vroeger wel jaloers dat Lisa beter met geld om kon gaan. Ik gaf al mijn kledinggeld in één dag uit. Toen onze moeder zei dat ik beter met geld moest leren omgaan zei ik ‘nee, ik moet gewoon meer geld verdienen!’ Dan ging ik naar Lisa om te vragen of ik wat geld mocht lenen. Zij was altijd georganiseerd en kwam nooit in de problemen. Ik was veel meer het stereotype puber. 

Lisa: ik kon het ook niet echt maken tegenover onze ouders. Want naast Tess was onze broer ook echt een puber.

Tess: Ik vond het toen altijd mega irritant dat Lisa nooit problemen had. 

Hoe ver gaat jullie zussenband?

Tess: Heel ver. Als we er doorheen zitten kunnen we elkaar heel erg beïnvloeden. 

Lisa: Je voelt aan hoe die ander zich voelt. 

Tess: Ja, we hebben weleens gehad dat Lisa drie maanden aan het reizen was. Veel te lang by the way. Dat was ook het langste dat we elkaar niet hebben gezien. Ik lag thuis met mijn vriend te slapen en schrok middenin de nacht schreeuwend wakker. Ik had moeite om te ademen, moest huilen en kon nog net uitstoten: ‘Ik moet nu Lisa bellen!’ Ik wist gewoon dat er iets met haar gebeurd was. Toen ik haar belde bleek ze net uit het water getrokken te zijn, omdat ze met duiken te snel omhoog was gekomen en daardoor out was gegaan.

Lisa: Ja, dat was wel bizar.

Tess: Nu ik het navertel klinkt het heel vreemd, maar als zoiets gebeurt voelt het heel natuurlijk.

Lisa: Je hebt altijd wel iemand die over je waakt: namelijk elkaar. 

Tess: Je bent nooit echt alleen en dat is gezellig. Soms ook lastig, voor onze vriendjes bijvoorbeeld. Je komt in een relatie en je krijgt er gratis iemand bij.

Lisa: We willen ook samen een programma gaan maken over die sterke band tussen tweelingen.

Tess: Het lijkt ons interessant om uit te zoeken hoe ver die spirituele band tussen andere tweelingen gaat.

Lees verder onder de afbeelding.

Lees ook: Teresa: 'Ik raakte zwanger van de man van mijn zus'

QUIZ: Hoe goed ken jij je zus?

Allemaal leuk en aardig, die spirituele band, maar hoe goed kennen Lisa en Tess elkaar nu écht? Dat gaan we uitzoeken met een klein quizje.

1. Wat wilde je zus vroeger worden als ze later groot was?

Tess: Makkie! Lisa wilde lerares worden. Dat is gelukt.

Lisa: *denkt na* Ik denk dat jij filmster wilde worden.

Tess: Nee, astronaut of schrijfster.

2. Hoe vaak heeft je zus over haar rijbewijs gedaan?

Tess: Lisa 1 keer.

Lisa: Tess 2 keer. We moesten één dag na elkaar afrijden. Het was zo lullig, want ik was geslaagd, maar Tess gezakt, dus je voelt je alsnog rot.

Tess: Lisa is altijd eerder met alles. Het begon met de geboorte en dat kan ik nooit meer inhalen. Daarom wil ik altijd winnen. 

3. Welk vak op de middelbare school was je zus het allerslechtst?

Lisa: Nederlands.

Tess: Ja, helaas. Daarom is schrijfster worden nooit van de grond gekomen. Bij Lisa was Nederlands ook haar slechtste vak. 

4. Wat is je zus haar grootste ergernis?

Tess: Lisa vindt mensen die niet oprecht zijn irritant.

Lisa: Klopt. Tess heeft er meerdere, maar ze vindt het vooral vervelend om te wachten. Ze is nogal ongeduldig.

Tess: Jep, dat komt door mijn werk denk ik. Ik ben gewend dat alles maar voor me geregeld wordt. Ook op vakantie ga ik er maar vanuit die iemand wel zegt waar ik naartoe moet. Dan zegt Lisa ‘doe normaal man, we moeten het zelf uitzoeken.’

5. Waar is je zus bang voor?

Lisa: Dat er iets gebeurt met de mensen waar ze van houdt.

Tess: Ja, dat is bij Lisa ook zo.

6. Wat was het grootste ongemak tijdens je zus haar zwangerschap?

Lisa: Bij Tess dat de baby ging bewegen en schoppen.

Tess: Lisa had het eigenlijk wel chill. Onze bevalling was echt het allergrootste ongemak. Dat duurde wel vier dagen… 

Lisa: We gingen allebei op hetzelfde tijdstip de OK in. Wij schelen zelf 20 minuten en onze kinderen ook. Dat kan toch geen toeval zijn?

Tussenstand: 6 punten voor Tess en 5 voor Lisa.

7. Wat is het favoriete tv programma van je zus?

Lisa: Wij waren vroegen ultieme My Little Pony fans.

Tess: Ah, love it! Glitters! Roze! Pastel! We moesten daar vroeg voor opstaan, om zes uur stonden we naast ons bed. Dan begon de televisie pas. Dat kan je je nu niet meer voorstellen, maar we zaten bij de ruis te wachten tot het programma begon. 

Lisa: Echt ons ding toen we klein waren.

Tess: We waren toen vier jaar ofzo.

8. WC papier: Is je zus een propper of een vouwer?

Tess: Há, echt geen idee! Een vouwer denk ik? 

Lisa: Ja, jij ook toch?  

9. Wat doet de ander het liefst in haar vrije tijd

Tess: Lisa, in bad, met een wijntje, chillen to the max.

Lisa: Tess met vriendinnen of mij lekker op het terras en gezelligheid.

In koor: Veel wijn!

10. Wat is je zus haar lievelingseten

Tess: Patat.

Lisa: Thais.

Tess: Ja, maar buiten Thais ook nog veel meer, haha.

11. Van wie had je zus een poster boven haar bed?

Tess: Je had geen poster, maar je was wel giga Spice Girls-fan.

Lisa: Had jij een poster?

Tess: Ja, zeker. Ik verfde zelfs elke week m’n kamer een andere kleur.

Lisa: Dan moet het wel de Spice Girls zijn geweest.

Tess: Ja! Emma natuurlijk. 

12. Wie was er vroeger populairder op school?

Lisa: Tess, sowieso!

Tess: Ja? Ik was altijd met iedereen aan het lullen.

Lisa: Ik was niet echt de it-girl op het schoolplein, Tess wel. Alleen het laatste jaar hoor, daarvoor ben je natuurlijk nooit cool.

Tess: Lisa had gangstervrienden waar iedereen een beetje bang voor was.

Einduitslag: Tess heeft gewonnen met 12 punten tegen 11. Tess: “YES! De eer, daar doe ik het echt voor.”

Lees ook: Hoe gaat het nu met… Double Date?