Lifestyle / Wonen
Wonen

Zo houd je je hond, kat en konijn koel tijdens de hittegolf

Reageer 0

Lekker hè, die tropische temperaturen deze week? Toch is het voor onze trouwe viervoeters een stuk minder prettig dat de temperaturen zo rond de dertig graden schommelen. Zij kunnen hun warmte niet zo goed kwijt, en het is dan ook belangrijk goed op te letten dat ze niet oververhit raken. 

Hond

Honden hebben fors minder zweetklieren dan wij mensen. Ze raken hun warmte kwijt door te hijgen en via de zweetklieren in hun voetzooltjes. Het is belangrijk dat je je hond altijd de mogelijkheid geeft om verkoeling te zoeken. Er bestaan speciale koelingsmatten, maar misschien nog leuker is een zwembadje in de schaduw zetten waar je hond een plons in kan nemen! Ook belangrijk om op te letten is heet asfalt. Laat je hond het liefst uit op het gras, het kan anders dat ze hun voetzolen verbranden aan het hete asfalt. Au! En misschien een beetje overbodig om te zeggen, maar we doen het toch maar: zorg voor genoeg drinkwater en... laat je hond natuurlijk niet achter in een snikhete auto. 

Katten

Katten zijn een stuk zelfstandiger dan honden. Het enige wat zij nodig hebben met deze hitte zijn voldoende koele plekken waar ze heen kunnen. Daarbij is drinkwater ook belangrijk. Natvoeding graag niet te lang laten staan, dit bederft een stuk sneller door het warme weer.

Konijnen

Konijnen zijn van nature gewend een hol te graven in de grond om daar verkoeling te zoeken. Onze huiskonijntjes kunnen dat niet! Voor konijnen en andere knaagdieren is het van belang dat hun hok niet in de volle zon staat. Je kunt een stoeptegel een paar uur in de vriezer doen en deze vervolgens in het hok leggen, zodat ze wat verkoeling op kunnen zoeken. Belangrijk: een schoon hok is essentieel voor een konijn! Warmte trekt namelijk vliegjes aan die eitjes in het hok leggen. Wanneer je konijntje een beetje plakkerige ontlasting heeft, kunnen diezelfde vliegen ook eitjes leggen rond de anus van het konijn. En wanneer die eitjes uitkomen, kruipen de maden onder de huid - met alle gevolgen van dien. Het konijn kan er zelfs aan overlijden. 

Lees ook: Vliegtuigetiquette: zo gedraag je je in het vliegtuig

Foto door Krista Mangulsone via Unsplash

Reageer 0

Reacties

Ze.nl reacties (0)
Schrijf als eerste een reactie:

Om te kunnen reageren moet je eerst

Annuleren
Gebruik een @ om iemand te noemen