Vliegtuigetiquette: zo gedraag je je in het vliegtuig

Reizen door Redactie Ze.nl

Je kent het wel, je gaat net aan je bordje kleverige vliegtuigpasta beginnen als degene voor je het een uitstekend idee vindt zijn stoel 90 graden naar achteren te klappen. Beetje asociaal, of niet? Want ja, je kúnt je stoel nu eenmaal naar achteren doen. Hoe pak je dit dus het beste aan? Wij hebben voor jouw gemak alle ‘regels’ van de vliegtuigetiquette op een rijtje gezet. 

1. Laat je parfum voor een dag staan. 

Parfum kan nogal hinderlijk zijn voor je buren als je nét iets teveel op hebt gespoten. Iets wat anderen sneller op zullen merken dan jij zelf, dus ga op safe en laat de parfum voor een dagje staan. 

2. Deodorant daarentegen… 

Je wilt zo neutraal mogelijk ruiken, dus een beetje deo is juist wél wenselijk. Het idee een aantal uur naast een zweetoksel te moeten zitten…

3. Let een beetje op de middelste passagier. 

De passagier die in de middelste stoel zit, heeft de minst comfortabele reis. Laat hem of haar dus gebruik maken van de armleuningen.

4. Ben je zelf de middelste passagier, laat je huge ass krant dan thuis. 

Een uit de kluiten gewassen formaat krant a la De Telegraaf lezen op de middelste stoel: liever niet. 

5. Stewardessen zijn geen obers. 

Gooi dus niet voor elke poep en scheet je vinger in de lucht. Daarbij: ze komen vanzelf een keer langs met een drankje, wacht daarop. En last but not least: wees. altijd. beleefd. 

6. Denk even goed na wat je met je schoenen doet. 

Heb je een heel lange vliegreis voor de boeg: dan begrijpen we dat een stel warme sokken lekkerder zit dan je schoenen. Let toch even op of dit niet anderen stoort. Het kan zomaar zijn dat er geen fijn geurtje in je klamme Allstars hangt. Daar zadel je dan je medepassagiers mee op. Bij twijfel: hou je schoenen lekker aan.

7. Hou de kids in de smiezen.

Jij mag dan tot over je oren verliefd zijn op je kinderen, maar niet iedereen zit er op te wachten dat ze continu door het gangpad rennen. Houd ze dus een beetje in de gaten. 

8. Wees niet te luidruchtig. 

Je kunt nóg zo’n leuk vriendinnenweekend hebben gehad, maar dat hoeft de man op de achterste stoel niet perse te weten. Houd je geklets dus op een zachte toon, en bewaar het uitbundige lachen voor het vliegveld. Of voor thuis.

9. Word niet dronken. 

Serieus, dronken worden in het vliegtuig is alles behalve grappig en eigenlijk gewoon tamelijk gênant en vervelend (hallo kegel mondgeur). Houd het dus bij max. twee wijntjes. 

10. Laat je voeten op de grond. 

Geen voeten tegen de stoel voor je a.u.b. Gewoon niet. Niet doen. Nee.

11. Doe je rugleuning rustig naar achteren. 

Het kan zomaar zijn dat degene achter je net bezig is met eten, of zijn laptop opengeklapt heeft. Het is dus niet wenselijk als jij uit het niets je stoel in een sneltreinvaart naar achteren gooit. Kijk even rustig achterom wat de situatie is en vraag desnoods of het oke is als jij je leuning naar achteren doet. 

12. Sta niet te vaak op. 

Ben je een flinke plasser, boek dan een stoel aan het gangpad. Om de haverklap moeten opstaan voor je medepassagier is ronduit irritant. Beperk dit tot een minimum. 

13. Gedraag je niet als een hork. 

Als je telefoon of tablet uit moet, zet je ‘m uit. Ga niet proberen de regels te omzeilen, de stewardessen hebben wel iets anders aan hun hoofd dan jou keer op keer in de gaten te moeten houden. 

14. Niet iedereen zit op een gesprek te wachten. 

Jij mag dan misschien om een gesprek verlegen zitten, maar ga er niet vanuit dat iedereen zo praatgraag is. Respecteer dus de rust van je medepassagiers en laat ze hun eigen ding doen. 

 

Lees ook: 18 x foto's van de meest schaamteloze passagiers in vliegtuigen