Ruzie met je lief om geld? Dit kun je eraan doen

Relaties door Roos

Oops, heb jij er ook een handje van om geld sneller uit te geven dan het binnenkomt? Je bent niet de enige. Zodra payday in zicht is, begin jij met het inslaan van pareltjes die je simpelweg niet kunt weerstaan. Iemand die daar iets minder over te spreken is, is je lover. Hij of zij zou dat geld namelijk liever gebruiken voor ‘belangrijke dingen’, zoals een nieuwe loungeset of die kapotte cv-ketel. Om kommer en kwel te voorkomen, hier wat tips tegen ruzie met je lief om geld.

Geld ruzie

Lees ook: 10 dingen die je moet doen aan het begin van elke maand

1. Stel samen prioriteiten

Jammer voor jouw geliefde dat diegene heeft getekend voor een leven met jou én dat gigantische gat in je hand. Maar, onder het mom voorkomen is beter dan genezen hier je eerste tip om die ruzies te voorkomen: communicatie. Het is slim om samen je prioriteiten te stellen. Welke dingen zijn belangrijk voor jullie beiden om geld voor opzij te leggen? Die dingen hebben prio zodra er weer geld in het laadje rolt. Een percentage van wat overblijft mag daarna dan door jou gatenkaas handen glippen.

2. Open een spaarrekening

Spreek af dat zodra je salaris binnen is, je allebei een bepaald bedrag opzij zet. Dat geld haal je direct van je rekening, zodra je niet in de verleiding kunt komen om het alsnog uit te geven aan die mooie (maar veel te dure) schoenen. Deze rekening gebruiken jullie voor vaste lasten en huishoudelijke dingen, zoals boodschappen of een kapotte koelkast. Zo bouw je ook een buffertje op voor wanneer jullie toe zijn aan een nieuwe bank of eetkamerstoelen.

3. Leuke dingen doen

Na alle serieuze dingen, is er natuurlijk ook ruimte voor iets leuks. Spreek af dat je, naast geld voor vaste lasten en onvoorziene kosten, ook geld bewaart voor leuke dingen samen. Spaar bijvoorbeeld maandelijks een paar tientjes voor gezamelijk genot, zoals een weekendje weg, een hapje eten of een dagje spa. Zo hoef je ook geen ruzie met je lief te maken over dat je geen geld meer hebt voor leuke dingen. Wedden dat je dan minder vaak ruzie zult hebben?

Lees ook: Heb je een koophuis? Zó bespaar je handig op je hypotheeklasten

Beeld: iStock