Waarom ik nooit nee zeg tegen seks op een eerste date

Media door Bram

Mijn moeder vroeg mij laatst: “Bram, hoe is het toch mogelijk dat je met al die vrouwen naar bed gaat? Betekent seks niets voor jou?” Waarom mijn moeder een bovengemiddelde interesse in mijn liefdesleven heeft? Ze ziet mij het liefst in een Vinex wijk met vrouw, twee kinderen en een hond wonen en momenteel doe ik alles behalve dat. Maar haar nieuwsgierigheid waardeer ik. De betrokkenheid zie ik als iets positief en sommige vragen kunnen mij ook aan het denken zetten, net zoals deze.

Want betekenen de vrouwen en seks dan niks voor mij? Tja, interessante vraag. Ik durf te beweren dat het zeker wel iets betekent tijdens de desbetreffende avond(en). Misschien geen wereldschokkende betekenis, maar het gebeurt nooit uit verveling. Seks is niet vaak het doel van een afspraakje. Het is een prettige bijvangst na een leuke avond. Zelfs met Tinder-dates is het niet het uitgangspunt om te neuken. Natuurlijk schiet de vraag of ik 'het op haar kan' wel door mijn hoofd. Nu ik het teruglees, vind ik het plat overkomen. Maar eerlijk is eerlijk, elke date wordt daarop beoordeeld. Dit betekent nog niet dat ik erop aan ga sturen. We zien het later wel. Veel vrouwen daarentegen... Het valt mij op dat de meeste vrouwen die ik date daar explicieter in zijn. Al bij de kennismakingszoen, schreeuwen ze bijna: ik ga niet met je mee naar huis, niet met je naar bed en zeker niet op de eerste avond. De exacte reden waarom het zo nadrukkelijk gezegd moet worden, is mij niet duidelijk. Vooral omdat er aan het eind van de avond vaak is gebleken dat sommigen niet standvastig zijn. Het blijft mij fascineren waarom er een zweem van afkeur hangt over seks op de eerste date. 

Mijn datingleven bespreek ik ook met vrienden en de vrouwen van vrienden. Eén van de vrouwen, Joyce, kan het niet laten om keer op keer haar afkeuring uit te spreken. Zij vindt dat je elkaar langzaam moet veroveren. Telkens een stapje verder en niet in één avond. Ik voel mij aangevallen en verdedig ik naast mijzelf ook mijn date. Joyce begrijpt de drang, maar het blijft een no go volgens haar. 

Als ik mijn dates bespreek met mijn mannelijke vrienden is de reactie zijn het tegenovergestelde. De standaardvraag is: “Heb je geneukt?” Als ik daar bevestigend op antwoord, word ik overladen met complimenten. En nee, daar doe ik het niet voor. Al is het wel fijn om te voldoen aan de verwachtingen in plaats van uitleggen waarom we het niet hebben gedaan.

Uit principe zeg ik nooit nee tegen seks op een eerste date of tegen een one night stand. Ik heb wel één stelregel: ik ben er eerlijk over. Zoals vorige week. Ik wacht op wat vrienden in de kroeg als Angela binnenloopt. We raken aan de praat. Zelfs nadat mijn vrienden en haar vriendin zijn aangeschoven, blijven we gesprekken voeren. Ik analyseer of ik een toekomst zie of voornamelijk een eenmalig avontuurtje. Het blijkt het laatste te zijn. Ik besluit daarom volledig openheid van zaken te geven, wanneer we met zijn tweeën zijn overgebleven. Ja, ik wil vanavond met haar naar bed. En nee, er komt geen vervolg. En nee, ik zal haar niet gaan bellen.

Haar antwoord? Dat hou ik voor me. Heb ik misschien weer iets aan mijn moeder uit te leggen.

bram

Lees ook: Dit zijn de meest gebruikte leugens op datingapps