De trailer van deze Nederlandse film was te heftig voor Facebook

Media door Roos

Dat Facebook wereldwijd een flinke macht heeft blijkt ook nu weer het geval te zijn. Het medium heeft de makers van de nieuwe Nederlandse film Redbad verzocht om de trailer van de film van Facebook te verwijderen. Ze vinden de verhaallijn 'beledigend voor grote bevolkingsgroepen'. De makers van Redbad zijn verbijsterd en begrijpen niets van alle ophef: "Ik viel echt van mijn stoel."

Facebook redbad

Lees ook: Dat wordt bingen: The Staircase is de nieuwe crimeserie à la Making a Murderer

Verzet tegen christendom

Facebook weigert de trailer en het promotiefilmpje van de nieuwe film Redbad onder de aandacht te brengen bij haar gebruikers. De reden? De film zou te beledigend zijn voor het christendom. In de film zien we hoe de Friese held Redbad in de Middeleeuwen de strijd aangaat met de christenen, die toentertijd hun geloof hardhandig opdrongen in de lage landen. Men werd gedwongen zich te bekeren tot het christendom en dit thema is een rode draad door de film.

Producenten verbijsterd 

De makers van de film zijn verbijsterd over het grove verzet tegen Redbad. "Vanuit ons Nederlandse perspectief is het verzet tegen het christendom geen groot issue", aldus producent Klaas de Jong. "Maar in de rest van de wereld is dat blijkbaar nog wel een enorm ding. Ik viel echt van mijn stoel: het is bizar dat Amerikanen nu willen gaan bepalen wat voor Nederlanders aanstootgevend moet zijn."

Toch hebben de makers van de film blijkbaar een gevoelige snaar geraakt: "Nog voordat iemand ook maar één scene heeft gezien, hebben we al honderden boze mails en brieven gehad dat we de geschiedenis geweld hebben aangedaan", vertelt de Jong.

De film gaat eind juni in première. Bekijk hieronder de trailer en bepaal voor jezelf wat je ervan vindt.

Twitterreacties

Toch kan deze negatieve publiciteit ook in het voordeel van de filmmakers werken. Zo speculeren Twitteraars dat op deze manier de nieuwsgierigheid juist zal worden gewekt en meer mensen de felomstreden film misschien gaan bekijken.

Lees ook: Nieuw op Netflix: deze films en series kwamen in week 21 erbij

Beeld: iStock