NO: Zoveel spinnen en insecten zitten er in jouw kerstboom

Wonen door Laura

Een kerstboom in je huis ziet er vredig uit of niet? Niet helemaal, als je je bedenkt hoeveel ongedierte je in huis haalt met een echte kerstboom. Hou je vast, want wij sloegen er spontaan van achterover. 

25.000 gratis huisdieren

Bij een doorsnee kerstboom krijg je namelijk zo'n 25.000 insecten er gratis bij. Denk daarbij aan luizen, mijten, motten, springstaarten en spinnen. Een troost: de griezelige beestjes zijn in winterslaap en blijven meestal angstvallig tussen de takken. Ben je als de dood voor insecten? Neem dan een kerstboom zonder kluit. Het merendeel van de beestjes zit namelijk in de bodem van de boom.

Benieuwd naar de beestjes die er zoal in je boom kunnen zitten? Bioloog Bas Difize besloot de kerstboom te ontleden. En dit is wat hij vond:

Spinnen

Met name kruisspinnen. De kerstboom is een waar klimfeestje voor ze.

Wantsen

Naast je bed zijn ze dus ook in je boom te vinden. Feest.

Springstaartjes

De naam verklapt het al: deze beestjes kunnen springen. Ze hebben 6 poten en kunnen door de 2 aanhangsels aan hun achterlijf tot wel 8 (!) centimeter ver springen.

Teken

Het is niet heel waarschijnlijk, maar er is wel een mogelijkheid dat er teken in je kerstboom zitten. Het advies is om de boom goed uit te schudden voordat je 'm in huis zet. Wees dus alert op de kleine bruine beestjes, op je eigne huid en op die van je huisdieren.

Bladluis

Deze was wel te voorspellen. Deze diertjes zuigen het sap uit de boom en zijn met heel veel tegelijkertijd op dezelfde plek.

Mijten

Het is te hopen dat je er niet allergisch voor bent…

Wanneer je niet zo’n fan bent van deze kriebelige beestjes raden we dus aan een kunstboom te kopen. Mocht je toch een echte willen: een tip van de ongediertebestrijding: haal je kerstboom een paar dagen eerder in huis dan gebruikelijk en stal 'm een paar dagen in de schuur. Schudt 'm daar eens flink los: grote kans dat veel insecten ergens anders een rustiger plekje zoeken. In huis kun je het schudden overigens beter laten.

via GIPHY

Lees ook: Dit is de beste manier om kerstlichtjes in de kerstboom te hangen