Waarom een vrouw in rood ons bloed sneller doet stromen

Fashion door Roos

Een vrouw die rood draagt straalt kracht uit. Wie is ze? Opstandig? Liefdevol? Of een prostituee? Ze trekt je aandacht en zet je aan het denken. Van het welbekende liedje Lady in Red tot de Red Woman Melisandre in Game of Thrones - vrouwen in rood laten je bloed sneller stromen.

Groen vs. rood

Op een zeker punt in de evolutie van de mens, konden we groen van rood onderscheiden. De theorie hierover is dat groen de kleur van gezondheid en veiligheid is en rood de kleur van bloed en gevaar. Zo waren rode besjes vaak giftig en rode dieren zoals kikkers gevaarlijk. Deze scheiding tussen groen en rood is vandaag de dag ook nog steeds terug te zien, bijvoorbeeld bij stoplichten.  

Rood zorgt voor alertheid

Het gevaar dat de kleur rood uitstraalt, zorgt ervoor dat ons brein direct op alert staat zodra we deze kleur zien. Onze bloeddruk gaat omhoog en we maken onszelf klaar om de vechten of te vluchten. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat studenten die een toets op een rood papier moesten invullen onrustig werden en meer impulsieve keuzes maakten.

 

#richardgere #juliaroberts

A post shared by Mia (@lll_mia) on

Rode jurk dragen = indruk maken

Dit is ook het effect dat rode kleding op mensen heeft. Tussen een menigte vol andere kleuren, valt die ene vrouw in rood ons het meeste op. Ze maakt indruk en zet ons aan het denken. Hetzelfde geldt voor rode lippenstift. De kleur kan verschillende soorten kracht uitstralen, zowel moedig als sensueel. Rood is de kleur van de hel, gevaar en bloed, maar ook van liefde, warmte en seks. Rood is de kleur van extremen. Niet zo gek dus dat het bloed van je omgeving sneller gaat stromen, wanneer je een rood jurkje draagt. 

Lees ook: Wat de kleur van je kleding over je vertelt