Abortuspil? Die kun je voorlopig nog niet van je huisarts krijgen

Mama door Michelle Bakker

Het plan van minister Edith Schippers om het verstrekken van een abortuspil door de huisarts mogelijk te maken, gaat voorlopig niet door. Het huidige kabinet steekt hier een stokje voor. Volgens de ChristenUnie zouden ongewenst zwangere vrouwen op deze manier juist nog vaker voor een abortus kiezen als ze niet meer naar een kliniek of ziekenhuis hoeven. 

Wat is de abortuspil?

De abortuspil kun je slikken wanneer je niet meer dan 9 weken zwanger bent (gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie). Eigenlijk is het geen pil, maar een serie van medicijnen die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt.

Lees ook: Sarah onderging vijf keer een abortus: 'Ik heb zo'n spijt'

'Verkiezingsstunt'

Eerder liet Carla Dik-Faber het plan van de minister van Volksgezondheid Edith Schippers niets meer dan een schokkende verkiezingsstunt te vinden. Nu de coalitie gevormd is laten ook andere ministers weten het plan toch niet zo verstandig te vinden. Het verstrekken van de abortuspil valt onder de abortuswet, en daar zijn vele regels aan verbonden. Minister Edith Schippers wilde vrouwen de kans geven om de ingrijpende beslissing in de vertrouwde spreekkamer van de huisarts te nemen. Ze hoopte juist dat abortussen daardoor minder voor zouden komen.

Lees ook: Heftig: Dit meisje deed een abortus bij zichzelf