Seksschandaal Harvey Weinstein: deze bekende sterren zijn voor en tegen hem

Celebs door Redactie Ze.nl

Begin deze week is de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein door verschillende bekende actrices beschuldigd vanwege seksuele intimidatie. Zowel Angelina Jolie als Gwyneth Paltrov zouden slachtoffer geworden zijn. Andere bekende sterren nemen het juist op voor de filmproducent. En dat wordt hen niet in dank afgenomen op social media. 

Harvey Weinstein, bekend van films als Pulp Fiction en Gangs of New York, werd eerder deze week ontslagen als topman van zijn eigen bedrijf, The Weinstein Company, nadat meerdere vrouwen uit de filmindustrie hem hebben beschuldigd van seksuele intimidatie. Inmiddels stapelen de beschuldigingen tegen hem zich op en heeft zijn vrouw, Georgina Chapman, de filmmaker verlaten vanwege het seksschandaal. 

Meerdere slachtoffers

Meerdere slachtoffers verklaren seksueel geïntimideerd te zijn door de filmmaker. Zo beweert Angelina Jolie in haar jeugd slechte ervaringen gehad te hebben met de filmmaker en sindsdien niet meer met hem samen te willen werken. Daarnaast vertelt de 45-jarige Gwyneth Paltrow dat zij op 22-jarige leeftijd door Weinstein betast is toen hij haar uitnodigde op zijn hotelkamer. In The New Yorker vertellen Asia Argentino en Lucia Evans dat Weinstein hen in de jaren 90 dwong tot orale seks. Een derde vrouw doet anoniem haar verhaal over de seksuele intimidatie.

Geschokte reacties

De wereld reageert geschokt op het seksschandaal. Zo schreef Hillary Clinton via Twitter "geschokt en van weerzin vervuld" te zijn. Barack en Michelle Obama zeiden in een verklaring te walgen van de verhalen over Weinstein: ”Elke man die vrouwen op een dergelijke wijze vernedert, moet hiervoor ter verantwoording worden geroepen, ongeacht zijn rijkdom of aanzien”. De filmproducent heeft de afgelopen 25 jaar de kas van de Amerikaanse Democraten flink gespekt met meer dan 1,4 miljoen dollar. 

Verschillende bekende actrices hebben hun walging uitgesproken over de filmmaker. Zo noemt Jennifer Lawrence het gedrag "zwaar verontrustend" en ook Meryl Streep vindt het onvergeeflijk, maar merkt ook op dat misbruik van macht een bekend verschijnsel is. Beide actrices hebben nauw samengewerkt met de filmproducent. Ook George Clooney heeft een groot deel van zijn succes aan de producent te danken. Hij reageert geschokt: ''Verontrustend op een heleboel niveaus, onverdedigbaar." 

Eigen schuld 

Niet iedereen keert zich tegen de filmmaker. Zo neemt actrice Lindsay Lohan het via Instagram voor hem op. Ze heeft veel met Weinstein samengewerkt en beweert nog nooit een dergelijke situatie met hem te hebben meegemaakt. Ze steunt hem en meent dat “dit moet stoppen”. Dit heeft haar veel boze reacties opgeleverd via Twitter, zoals: “Lindsay Lohan is een typisch voorbeeld van ‘alleen omdat het mij niet is overkomen, is het die andere vrouwen ook niet overkomen’." 

 

Ook modeontwerpster Donna Karan kiest de kant van de filmmaker. Zij vindt dat vrouwen die zich ‘sensueel en seksueel’ opstellen zelf problemen zoeken. In een interview zei ze: “Hebben die vrouwen hier niet zelf om gevraagd?”

Weinstein zelf ontkent

Zelf ontkent Weinstein via zijn advocaat seks gehad te hebben met de vrouwen zonder dat zij daarmee instemden. Daarnaast laat hij weten zich te realiseren dat hij de vrouwen veel leed heeft bezorgd en zijn verontschuldigingen daarvoor aan. De filmmaker heeft inmiddels hulp gezocht voor zijn gedragsproblemen.

Lees ook: Het bizarre 'Pull a pig'-verhaal: werd Britse Sophie betaald?!