Mama / Kinderen
Kinderen

Zo regel je eenvoudig een goede en betaalbare oppas

Een avondje weg? Of op zoek naar een wekelijkse kinderopvang om jouw kinderen onder te brengen? Kinderopvang regelen kan soms best wel vervelend (en duur!) zijn. Hoe regel jij de perfecte opvang als je van huis bent? Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje.

Formeel vs. informeel

Laat in de buurt weten dat je op zoek bent naar een oppas. Misschien heeft een vriendin of familielid ervaringen met een goede oppas en kan zij jullie koppelen. Voordeel: de kosten van zo’n ‘informele’ oppas ligt een stuk lager dan bij een officiële gastouder. Voordeel van een officiele gastouder is dat deze geregistreerd staat bij een erkend gastouderbureau en daarom aan bepaalde kwaliteitsnormen moet voldoen. Van tevoren kun je bepalen of je iemand op vaste basis zoekt of dat je op incidentele basis een oppas nodig zult hebben.

Onderbuikgevoel

Moeders kunnen het beste aanvoelen of iets in de haak is. Luister dus naar je eigen onderbuikgevoel en zoek bij twijfel naar een andere oppas. Het beste kun je kennis met een oppas maken als de kinderen erbij zijn. Op die manier kun je meteen zien of er een klik is tussen de oppas en de kinderen en natuurlijk hoe de oppas met ze omgaat. Vraag ook of de oppas referenties heeft, dan kun je aan andere gezinnen vragen hoe de ervaringen met hem of haar zijn. 

Online een oppas vinden

Een andere optie om een oppas te vinden is online. Via oudermatch.nl, een soort online prikbord, kun je bijvoorbeeld in je buurt zoeken naar een oppas, maar ook naar andere ouders om samen iets te regelen. Dit scheelt niet alleen veel moeite, het kan ook financieel erg aantrekkelijk zijn als je de kosten van kinderopvang kunt splitten.