Vrouw (22) heeft trypofobie: ‘Ik ben doodsbang voor gaten.’

Psyche & spiritualiteit door Laura

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij de kriebels van krijgt. Kleine ruimtes, gesmak of clowns… Maar waarschijnlijk heb je nog niet eerder gehoord van de bijzondere fobie van Kudzai Dube uit Australië.

In een interview met een Australisch magazine deed ze een boekje open over haar angst. Trypofobie is de officiële naam van de fobie voor gaten. Vaak gaat het om beelden van een heleboel kleine gaten bij elkaar. “Het perfecte voorbeeld van een trigger in een lotuszaad, want dat heeft een heleboel gaten op de bovenkant”, vertelt de 22-jarige vrouw. “Ik voel me ook gespannen als ik een spons, beschuit of bubbels in een glas drinken zie.”

Wat is trypofobie?

Pas sinds 2005 wordt er over geschreven over deze fobie. Volgens een studie van Psychological Science heeft 16% van de mensen last van de gatenfobie. Een behoorlijk aantal, wat opmerkelijk is: de fobie is namelijk nog niet medisch erkend is door artsen en psychologen.

Mensen die lijden aan trypofobie worden ongemakkelijk van het beeld en de gedachte van gaten, met name een verzameling kleinere gaten. Denk bijvoorbeeld aan sponsen, bubbels, een mierennest en een wespennest. Ze krijgen paniekaanvallen, misselijkheid of vallen zelfs flauw.

Kudzai kent dat gevoel maar al te goed. “Als ik een beeld van iets met gaten niet uit mijn hoofd krijg, moet ik onder de douche springen om me beter te voelen."

Fobie sinds kinderjaren

De 22-jarige voelde zich als kind al niet op haar gemak bij kleine gaatjes. Ze denkt dat de fobie werd getriggerd toen ze als 5-jarig meisje met haar familie een film keek waarin wormen in de neuzen van mensen kropen. Sindsdien werd de angst steeds erger. Momenteel studeert ze geologie. Tijdens schoolexcursies moet ze met een grote boog om rotsen met gaten heen lopen, vertelt ze. “Ik kan er niks aan doen. Ze zijn zo creepy en ik kan het angstige gevoel niet voorkomen.”

Vergelijking met wonden of ziekte

Volgens Arnold Wilkins, psychologie professor aan de Universiteit van Essex, hebben mensen een natuurlijke afkeer tegen het beeld van herhaalde patronen. Dit komt omdat onze hersenen het associëren met wonden of ziektes.

Google eens naar ‘trypophobia’ en vertel ons of je ook de kriebels krijgt!

 

Lees ook: Lizzie (39) heeft een fobie voor zwangerschap: 'Ik geef honderden euro's uit aan zwangerschapstesten.'