7 redenen waarom je nu Cyprus moet bezoeken

Reizen door Michelle Bakker

Toen ik door Eliza Was Here gevraagd werd mee te gaan op reis naar Cyprus heb ik niet lang getwijfeld: tuurlijk wilde ik mee! Warm weer, lekker eten, een land wat ik nog niet ken… In het vliegtuig dacht ik erover na hoe leuk ik het vond hier naartoe te gaan, des te meer omdat ik het eiland zelf in eerste instantie niet zo snel zou kiezen. Na een goede vijf dagen vertoeven op het eiland kan ik inmiddels wel een aantal redenen bedenken waarom je Cyprus wél als vakantiebestemming zou moeten overwegen. Komen ze!

1. De wijn in Cyprus is heerlijk

Ja, ik steek maar meteen van wal met een van de beste redenen voor onze Ze-lezeressen: wijn uit Cyprus is heerlijk! Tijdens mijn verblijf ben ik naar een winery in Ktima gegaan en daar leerde ik dat het eiland een echte wijnbestemming is. Al ruim vierduizend jaar lang bestaat er wijnbouw, dus Cyprioten weten wel wat ze met die druiven aan moeten.

2. De zeeën zijn er prachtig blauw

Het eiland is omringd door water (joh, je zou het niet zeggen) en de Middellandse Zee heeft een prachtige blauwe kleur die jouw vakantiebeeld nog een tikje idyllischer maakt. Ga bijvoorbeeld eens lunchen in de haven van Limassol of Paphos en je begrijpt wat ik bedoel. En voor al onze fashionbloggers in spé: een blauwe zee werkt als een like-kanon voor je timeline (neem deze tip niet te serieus, a.u.b.).


Deze foto deed het intens goed op mijn Instagram. Ook wat waard.
 

3. Cyprus heeft een rijke en interessante geschiedenis

Iets wat je zeker niet mag vergeten wanneer je op Cyprus bent is de rijke geschiedenis die het eiland rijk is. Wist je bijvoorbeeld dat Cyprus volgens de Griekse mythologie bekend staat als de geboorteplaats van Aphrodite? Vlakbij het superleuke plaatsje Paphos heb je langs de kust de Rots van Aphrodite, of ook wel de Aphrodite Rock, waar volgens legenden de godin van de schoonheid uit de golven van de zee zou zijn geboren. Ook een bezoekje waard is het Kato Paphos Archaeological Park, een groot park waar je eeuwenoude mozaïeken en ruïnes vindt. Tipje: ga vroeg in de ochtend. Er is niet alleen veel te zien, maar op het midden van de dag kan het er bloedjeheet zijn.

Kato Paphos Archaeological Park
Kato Paphos Archaeological Park
 
Eeuwenoude mozaïeken
Eeuwenoude mozaïeken
 
Aphrodite's Rock
Rots van Aphrodite
 

4. Het eten is er fantastisch

Denk aan Grieks eten en je maag knort spontaan, denk aan Oosters eten en je begint meteen te kwijlen. Cypriotisch eten is een heerlijke mix tussen deze twee keukens en dat resulteert in een tafel boordevol lekkers. Brood dip je in tzatziki én hummus, en vlees wordt met de heerlijkste kruiden bereid. Zelf ben ik naar Limassol geweest waar ik heb geleerd vegetarische Koupepia te maken; een soort van loempia’tjes gerold in wijnbladeren.


Verse vis, zó uit de zee
 

Ook met de toetjes is niets mis in Cyprus
 
Koupepia
En... Koupepia!
 

5. Je komt er helemaal tot rust

Als je - net als ik - een beetje gestrest en druk in je hoofd bent, is Cyprus de perfecte plek om even op adem te komen. De mediterraanse mentaliteit is all about tranquilo - tranquilo, dus haasten kun je maar beter laten. En dat wil je, want het is er veel te warm om je druk te maken.


Zén dat ik was!
 

6. …of niet, gelukkig is die optie er ook

Nu is het ook weer niet zo dat de enige optie op Cyprus een bedtijd van voor middennacht is. Gelukkig maar, want het eiland houdt óók van gezelligheid. In stadjes als Limassol en Paphos vond ik veel kleine barretjes waar je (met live muziek!) tot diep in de nacht kunt genieten van lekkere cocktails en wijn. En als je zin hebt om het écht bont te maken raad ik je Guaba Beach Bar aan, vlakbij Limassol. Deze kleurige bar, die ontworpen lijkt door een LSD-trippende architect, stond in 2017 in de lijst van DJ Mag op nummer 19 van beste clubs en op nummer 3 van beste beach bars. Zeker een bezoekje waard dus! Nu heb ik het zelf alleen overdag gezien, wat al een belevenis is, maar als je de foto’s van ’s nachts ziet… Magisch!

Guaba Beach Bar Cyprus
Zo zag Guaba Beach Bar eruit toen ik er was...
 
 

GUABA😍 ending exams and go guaba to have fun!! #guababians❤ #guababeachbar

Een bericht gedeeld door Yiota (@nungovitch) op

...en zo 's nachts!
 

7. De stadjes zijn zo leuk

Plaatsen met kleine straatjes, schattige boetiekjes, rommelige markten en fijne restaurantjes: de steden in Cyprus zijn zeker een bezoekje waard. Urenlang heb ik gestruind door verborgen straatjes en kneuterige winkeltjes, afgewisseld met wat drankjes op gezellige terrassen.

Michelle's tip voor Cyprus

Met Eliza Was Here verbleef ik een week in Tochni, een rustig plaatsje op zo'n half uur rijden vanaf vliegveld Larnaca. Daar heb je het Eveleos Country House, een verblijf met een idyllisch uitzicht en een heerlijk zwembad. Je kunt er in je eigen appartement helemaal je eigen gang gaan en doen wat je wilt. Niets hoeft, en is dat niet waar vakantie om draait?