Een nieuw seizoen? Kledingkast opruimen!

Wonen door Flennie

Een nieuw seizoen betekent veel leuke nieuwe outfits. Voordat je nu halsoverkop de winkel in rent, is het slim om eerst nog even jouw kledingkast op te ruimen. Je weet nooit wat je daar voor golden oldies tegenkomt die weer helemaal terug zijn in het modebeeld. En wat extra ruimte creëren in de kast is mooi meegenomen. Ruim jouw kledingkast op en check jouw koopgedrag voordat je iets nieuws aanschaft!

Hoeveel kleding heb jij eigenlijk?

Volgens onderzoek heeft de gemiddelde vrouw 103 kledingstukken in de kast liggen en 21% daarvan draagt zij nooit. Bijna 50% weet niet wat zij ’s ochtends aan moet en 1 op de 9 vrouwen komt daardoor te laat op haar werk. De andere helft heeft wel een opgeruimde kast, maar nog altijd gaat 60% van de dames direct naar de winkel om iets nieuws te kopen als ze denkt dat ze niks heeft om aan te trekken. Herkenbaar? Ja hè.

Wat mot dat kosten?

En wat kost dat wel niet? Want behalve wat er op het prijskaartje staat, kun je je ook afvragen wat die kleding kost aan uren van jouw kostbare tijd. Tijd die je kwijt bent aan hard werken voor dat grote huis met die inloopkast die nodig is voor al die kleding! En wat dacht je van de kosten van kleding in het groot? We zijn inmiddels allemaal wel op de hoogte van de misstanden die plaatsvinden in de kledingindustrie. Deze industrie is verantwoordelijk voor duizenden doden en gewonden door slechte werkomstandigheden en vervuiling van de leefomgeving van mensen in armere delen van de wereld. Wist je, dat voor het verbouwen van een kilo katoen, waarmee je vier t-shirts kunt maken, 10.000 liter water nodig is?! Je kunt ervan uitgaan dat dit niet zonder gevolgen blijft voor mens en milieu. Ja, de kosten van kleding zijn enorm voor onszelf en onze planeet.

Het is dus de kunst om wijs te kiezen als je iets aanschaft. Zorg voor tijdloze basics van goede kwaliteit en beperk jezelf in de hoeveelheid ‘seizoens/mode’-aankopen die je jaarlijks doet. Wees zuinig op jouw kleding en ga voortaan voor fair fashion!

Tip: Zoek met de TalkingDressApp waar bij jou in de buurt fair fashion wordt verkocht! Gratis beschikbaar voor Ios en Android!

Doe de kledingcheck

Hoe clear jij jouw kledingkast nou slim?

Allereerst ga je plank voor plank, rek voor rek en lade voor lade alles bekijken en passen. Je kunt het volgens de KonMari-Methode van Marie Kondo (mijn opruimgodin!) ook allemaal op één hoop gooien, dat geeft een nog dramatischer effect.

Vraag je dan bij ieder kledingstuk af :

*Wil ik het houden?

Zo ja, stel jezelf dan nogmaals de volgende vragen: Heb ik het onlangs (of ooit) gedragen? Past het nog bij me? Zit het nog lekker? Voel ik me er goed in? Kan ik het combineren? Heb ik er meerdere van en is dit de leukste? En volgens Marie Kondo is er maar één vraag: Does it spark with joy? Als op al deze vragen het antwoord “Ja!” is, dan is het kledingstuk een blijvertje.

Wat doe je met oude kleding?

Al de kleding die je niet meer wilt houden kun je wegdoen. Daarmee bedoel ik:  weg uit jouw kledingkast. Want kleding, schoenen en ander textiel mag nooit bij het huisvuil belanden! Alle textiel (ook schoenen!) is geschikt voor hergebruik.

Als je iets niet wilt houden vraag je dan af:

*Kan ik het doneren of verkopen?

Stop de kleding voor donatie in een zak en zet die alvast bij de deur. Je kunt de donatiezak ook een tijdje bij de kast laten staan en steeds als je iets tegenkomt wat je niet meer past of leuk vindt, hierin stoppen.

Kleding die je wilt verkopen, houd je apart om te fotograferen en op Marktplaats of een andere verkoopsite te koop te zetten. Je kunt ook een keer met vriendinnen een ruilfeestje organiseren!

En is het kledingstuk (of schoenen/accessoires) stuk of anderszins niet meer bruikbaar, dan mag het in een afgesloten zak in de textielbak bij jou in de buurt. Kijk hier voor een bak bij jouw in de buurt.

Berg jouw kleding voortaan slim op

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je niet meer uren staat te dubben wat je aan moet en hoe houd je overzicht?

Begin met alles zó op te bergen dat het voor jou in één oogopslag duidelijk is waar iets ligt. Soort bij soort dus. Klinkt misschien logisch, maar er zijn er genoeg die op kleur sorteren en die zoeken zich een ongeluk.

En heb je veel lades? Het scheelt veel ruimte als je kleding vouwt ipv stapelt of hangt. Bekijk hier een filmpje voor de KonMari-vouwmethode.

Wil je bijhouden wat je draagt? Hang dan alles op hangertjes met het haakje naar je toe op. En als je het hebt gedragen hang je het normaal, met het haakje van je af, weer terug. Dan kun je na een jaar bekijken wat je niet hebt gedragen, dat hangt dan nog met de haakjes naar je toe. Dat maakt kiezen bij een volgende opruimsessie makkelijker.

Zo ruim ikzelf schoenen op:

fout in embed: media provider niet ondersteund

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite met aan de slag gaan?

Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Mail je vraag naar info@flennie.nl of kijk op www.flennie.nl.

Onze 'opruimexpert' Flennie is in 2014 haar eigen bedrijf Flennie Helpt gestart en geeft sindsdien als professional organizer praktische adviezen, persoonlijke coaching en alle hulp die nodig is bij het aanpakken van rommel, stapels papieren, kledingkasten, verhuisdozen en andere verzamelproblemen. Elke maand schrijft zij een blog voor Ze.nl.