Een konijn als huisdier? Lees dit eerst

Lifestyle door Michelle Bakker

Een snuffelend, knagend en knuffelig konijn als huisdier: schattig toch? Toch blijkt dat veel konijnen doodongelukkig zijn. Het project Happy Konijn, een samenwerking tussen de Dierenbescherming en de brancheorganisatie voor de huisdierensector Dibevo, wil ervoor zorgen dat consumenten beter ingelicht zijn voordat zij een konijn aanschaffen. 

Een konijn als huisdier.

Gelukkig konijn

"Een konijn houdt bijvoorbeeld van een hok waarin hij op zijn achterpoten kan staan. Ook wil hij graven en heeft het beestje knaaghout nodig," zo vertelt Peter de Klerck van dierenwinkel Diertotaal Utopia in Waddinxveen. "Hij moet z’n natuurlijke gedrag kunnen vertonen, dat is heel belangrijk voor een konijn. En in de natuur leven ze in groepen, een alleen konijn is niet natuurlijk.”

Eenzaam 

En dat is waar het vaak mis gaat: zo'n zestig procent van de 150.000 konijn die ieder jaar verkocht wordt is eenzaam. Een konijn wordt daar niet perse leuker van, en dus krijgen veel kopers na een tijdje spijt. Gevolg? Zo'n 6000 beestjes worden jaarlijks gedumpt in het wild of afgegeven bij de dierenambulance. Om dit in het vervolg te voorkomen wil stichting Happy Konijn ervoor zorgen dat er minder impulsaankopen gaan plaatsvinden óf dat er een tweede konijn wordt gekocht. Als tweede konijn wordt aangeraden een wat ouder exemplaar aan te schaffen, bijvoorbeeld uit een opvang, omdat die geschikter zouden zijn als maatje.

Lees ook: Dit is de beste dag om een huis te kopen