7 tips om topfoto’s te maken met je telefoon

Je telefoon heb je altijd bij je. Niet verassend dus dat hier tegenwoordig de meeste foto's mee gemaakt worden. En wie vindt dat je voor een goede foto een dure camera nodig hebt, heeft het mis. Met je telefoon kun je net zulke mooie plaatjes schieten. Maar dan moet je wel weten hoe je dat dan doet. Deze tips helpen je om topfoto's te maken met je telefoon. Lees en leer!

1. Ontdek de functies van de camera op je telefoon

Je kunt vaak veel meer met de instellingen van je telefoon dan je denkt. Kijk maar eens naar alle instellingen die op je camera zitten. Belichting, contrast en scherpte kun je vaak zelf aanpassen. Op de nieuwste smartphone modellen kun je zelfs ISO, sluitertijd en kleurtoon aanpassen. Zo bepaal je helemaal zelf hoe de foto moet worden.

2. Gebruik een grid

Een functie die je kan helpen om het beeld recht te krijgen en betere composities te maken is een grid. Hierdoor zie je stippen of lijnen in het beeld. Als je deze volgt, worden je foto's waarschijnlijk een stuk professioneler.

3. Bewerk je foto's

Tegenwoordig bestaan er veel handige apps waarmee je foto’s heel makkelijk kunt bewerken. Eén van onze favoriete foto-bewerking apps is Mixtures, waarmee je verschillende texturen over je foto kunt leggen die foto’s nét een beetje spannender maken. Ook de app VSCOcam is favoriet. Deze app heeft mooie filters, maar je kunt er ook goed mee finetunen. Denk bijvoorbeeld aan helderheid, temperatuur en contrast. Extra handig aan deze app is dat de helderheid en het contrast los van elkaar aan te passen zijn en de bewerkingen ook los van elkaar ongedaan gemaakt kunnen worden.

4. Fotograferen bij weinig licht

In het donker fotograferen, bijvoorbeeld tijdens een concert, is meestal lastig met een telefoon. De meeste smartphones hebben wel een flitser, maar die kunnen het beeld ook overbelichten. Niet wat je wilt. Je kunt ervoor kiezen om de HDR-optie te gebruiken, waarmee donkere delen beter weergegeven kunnen worden. Nieuwe telefoons kunnen wél heel goede foto's maken bij weinig licht. Een LED-flitser, laser autofocus, faseherkenning en optische beeldstabilisatie zorgen ervoor dat foto's in het donker ook super scherp zijn. Video's maken tijdens het stappen is met deze smartphone ook geen probleem meer.

5. Kies voor hoge resolutie

Tussen de instellingen van je camera kun je ook resolutie vinden. Kies voor de hoogst mogelijke kwaliteit, ondanks de extra ruimte die dit misschien kost op je telefoon. Hierdoor worden je foto's minder pixelig en groter, zodat je ze zelfs nog kan afdrukken.

6. Niet inzoomen

Foto's die je met je telefoon maakt, worden vaak mooier als je van dichtbij fotografeert. Zo krijg je namelijk meer diepte in de foto, omdat telefoons van dichtbij beter scherpstellen. Iets wat je beter niét kunt doen is inzoomen. Stap liever wat dichterbij het voorwerp dat jij op de foto wilt zetten, inzoomen zorgt vaak voor pixelige foto's.

tips om topfotos te maken met je telefoon

7. Kies voor een goede camera-telefoon

Als je topfoto's met je telefoon wilt maken, is het wel zo fijn als niet alleen jij, maar ook je toestel een beetje zijn best doet. De nieuwe high end smartphones van Samsung doen dat zeker! De Galaxy S8 en de Galaxy S8+ hebben een 12 megapixel camera. Die stelt even snel scherp als je ogen en levert levendige, scherpe foto's op dankzij de Dual Pixel sensor en de heldere, lichtsterke lens. Zelfs je selfies zijn met deze camera super scherp door de Smart Auto Focus die iedereen die op de foto staat scherp stelt. Ook nog super snel internetten? Bestel je Samsung Galaxy S8 dan mét abonnement bij KPN.

 

Lees ook: Fotografe in spé? Lees hier wat gouden tips!