Wat zijn de beste tips voor de grote voorjaarsschoonmaak?

Wonen door Flennie

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent… De grote schoonmaak! Dit fenomeen is ook wel bekend als de voorjaarsschoonmaak en tegenwoordig hoeft deze zeker niet meer alleen in het voorjaar plaats te vinden.  

De grote voorjaarsschoonmaak

Waar komt de Grote Schoonmaak vandaan?

Tot de zestiger jaren betekende het voorjaar altijd: de Grote Schoonmaak! Alles in huis moest voor Pasen zijn gepoetst, geklopt, gewassen en geborsteld. Nu waren de huizen voor en vlak na de oorlog vaak vochtig en donker en werd er binnen meestal nog op open vuur gestookt. Een schoonmaak na de winter was geen overbodige luxe. Gelukkig is die tijd van roet op de muren voorbij, maar op een of andere manier zit die drang om fris en schoon de lente tegemoet te gaan tóch nog in ons systeem. Ik zou geen professional organizer zijn als ik niet een paar goede schoonmaaktips zou geven!

Aangenaam schoonmaken

Een schoon huis in de lente is fijn (opgeruimd huid = opgeruimd hoofd!), maar het huis poetsen is voor velen van ons nog altijd geen pretje. Sommigen hebben er zelfs een grote hekel aan. Het is dus belangrijk om de ergernissen die je tegenkomt tijdens het schoonmaken tot een minimum te beperken. Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om het schoonmaken iets aangenamer te maken, is ervoor te zorgen dat je goed gereedschap gebruikt dat beschikbaar is wanneer je het nodig hebt.

Goed gereedschap is het halve werk

Een schone dweil die niet vol gaten zit en waar geen takjes en splinters in hangen is wel zo fijn. Een bezemsteel die in de bezemkop blijft zitten als je aan het vegen bent of een mop die naar bloemetjes ruikt en niet naar zure sokken zijn ook heel prettig. Niets is zo demotiverend als eindelijk die stofzuiger pakken en er dan achter komen dat hij stuk is of dat de stofzuigerzakken op zijn. Zorg dus voor werkend schoonmaakgerei.

Een schoonmaakkit zorgt voor snellere schoonmaak

Weet je wat pas echt super slim schoonmaken is? Als je een echte schoonmaakkit aanlegt. Hierin bewaar je alles wat je nodig hebt. Je hoeft het dan alleen uit de kast te pakken wanneer je het nodig hebt. Dit is extra handig wanneer jouw huis meerdere verdiepingen heeft, zodat je niet steeds heen en weer hoeft te lopen voor die ene fles schoonmaakazijn of dat handige wissertje. Een schoonmaakkit is gemakkelijk gemaakt: doe al jouw reinigingsproducten en schoonmaaktools in een emmertje en klaar! Neem deze met een tweede emmertje met heet water mee op jouw wekelijkse schoonmaakrondje door het huis.

Inhoud van de schoonmaakkit

Hierbij een idee welke producten er in jouw schoonmaakkit kunnen:

Schoonmaakkit
Schoonmaakkit

Allesreiniger
Ruitenreiniger
WC reiniger
Vloerreiniger
Schuurspons
Schoonmaakdoek
Droogdoek
Harde borstel
Ruitenwisser
Stofdoek
Keukenpapier
Pedaalemmerzakken

Tip: Vergeet niet de oude tandenborstel in de schoonmaakkit op te nemen! Ideaal voor de rubbers van de koelkast en hoekjes waar je moeilijk bij kan.

Check de schoonmaakkit regelmatig

Ook voor de slimme schoonmaker geldt dat zo’n schoonmaakkit natuurlijk alleen handig is en tijd bespaart als de inhoud daarvan ook altijd up to date is en vol gereedschap zit dat werkt. Dus werp af en toe voordat je boodschappen gaat doen even een blik in jouw schoonmaakkit. Dan weet je in één oogopslag wat er ontbreekt en aangeschaft moet worden.

Heb je een opruimaanval? Haal dan ook alles uit de schoonmaakkit, maak hem schoon en bekijk wat je nog gebruikt en wat je eventueel moet aanvullen of nieuw aanschaffen.

Handige apps voor het huishouden

Voor degene die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, hieronder een paar handige apps die je kunnen helpen met de voorjaarsschoonmaak of het starten van een routine bij het huishouden het hele jaar door:

Unfilth (Unfuck)Your Habitat 
(€ 0,99) Android en Apple
Motiveert iedereen die een harde aanpak nodig heeft (let op: pittig taalgebruik!)
http://apple.co/24I6cxQ

Flyhelper 
(Gratis) Android
De FlyLady helpt je jouw huishouden op orde te krijgen
http://bit.ly/1VYpARr

Chorma 
(Gratis) Apple
Organiseert alle klusjes voor jou en jouw huisgenoten
http://apple.co/1cXtPdk

En zo komen we goed voorbereid voor de dag als we aan de slag gaan met poetsen dit voorjaar. Dit maakt dat schoonmaken een stuk minder vervelend en misschien zelfs wel een stukje leuker wordt.

Heb je na het lezen van dit artikel nog moeite met aan de slag gaan?

Maak dan een afspraak met een professional organizer. Deze kan helpen bij het maken van keuzes, organiseren en motiveren! Mail je vraag naar info@flennie.nl of kijk op www.flennie.nl

Onze 'opruimexpert' Flennie is in 2014 haar eigen bedrijf Flennie Helpt gestart en geeft sindsdien als professional organizer praktische adviezen, persoonlijke coaching en alle hulp die nodig is bij het aanpakken van rommel, stapels papieren, kledingkasten, verhuisdozen en andere verzamelproblemen. Elke maand schrijft zij een blog voor Ze.nl.

Lees ook: Zo kun je je uitstelgedrag tegengaan