Gadver! Zoveel urine zit er in een zwembad

Lifestyle door Annelot

Je wilt het eigenlijk niet weten, maar veel mensen plassen wel eens in een zwembad. Misschien jij ook wel? Dan denk je de volgende keer wel even twee keer na voordat je je blaas leegt tijdens het zwemmen. Canadese wetenschappers hebben namelijk achterhaald hoeveel urine er nou eigenlijk écht in een gemiddeld zwembad zit. Van de resultaten worden we een beetje misselijk...

De wetenschappers hebben de hoeveelheid urine in zwembaden gemeten met een bepaald zoetstof die ook in urine zit. Door te kijken hoeveel van die stof in het zwembadwater zat, konden ze erachter komen hoeveel er in een zwembad wordt geplast. Dit hebben ze gemeten bij 31 verschillende zwembaden.

Wat bleek? Er zat gemiddeld 22 liter urine in de zwembaden. Voor de goede orde: er zit ongeveer 3.500 liter water in een gemiddeld zwembad. Elke zwemmer laat dus 70 milliliter plas achter. Gadver!

Nou zou je misschien denken dat een beetje plas niet zoveel kwaad kan, maar het blijkt dus wel degelijk slecht te zijn voor de gezondheid. Volgens wetenschappers zorgt urine, wanneer het in aanraking komt met chloor, voor irritatie van de ogen en luchtwegen. Het wordt zelfs in verband gebracht met astma.

Plof de volgende keer dus maar weer lekker met je natte billen op een zwembad-wc.

Lees ook: 8 x plekken waar je een keer seks moet hebben