WTF! Katten knuffelen kan dodelijk zijn

Vrije tijd door Annelot

Het klinkt als een slechte grap, maar onderzoekers in de VS hebben een groot onderzoek gedaan naar de ‘kattenkrabziekte’ (een infectie door een krab en/of beet van een kat of kitten). De resultaten zijn niet fantastisch, want het kan in de worst case scenario dodelijk zijn. WTF?!

De infectie, die van kat naar kat wordt overgedragen door vlooien, kan zorgen voor hoge koorts, gezwollen lymfeklieren, hoofdpijn en malaise. Maar het kan óók, en dit is gelukkig alleen in zeldzame gevallen, dodelijk zijn! Dit gaat dan meestal wel om mensen die al een slechte weerstand hebben en waarbij complicaties optreden.

Gelukkig is de ziekte ook vrij zeldzaam en krijgen slecht 4,5 mensen van de 100.000 mensen deze ziekte. Maar let wel een beetje op met het knuffelen van vreemde katten en bij je eigen kat kun je er het beste gewoon voor zorgen dat je vlooien vermijdt.

Nog één ding: kinderen tussen de vijf en negen jaar zijn volgens het acht jaar durende onderzoek de groep die het meeste risico loopt. Dus ken je een kleintje die heel erg dol is op katten, hou het kindje dan wel goed in de gaten en controleer na een knuffelsessie even op beten of krassen.

Bron, bron, bron, bron