WhatsApp deelt je 06-nummer met Facebook

Vrije tijd door Mariëlle

Als je je telefoonnummer niet hebt ingevoerd bij Facebook dan kan dat twee dingen betekenen: het gaat Facebook geen bal aan of je was te lui om die hele handeling te ondernemen. Maar nu gaat WhatsApp voor jou bepalen dat Facebook jouw 06-nummer zomaar in z'n schoot geworpen krijgt. Je kunt er nog iets tegen doen, nu nog wel.

WhatsApp geeft niet alleen jouw nummer door aan moederbedrijf Facebook, maar gaat ook in de gaten houden wanneer je voor het laatst berichtjes verstuurt. Dat zou handig zijn om spam en misbruik tegen te gaan. Toevallig betekent dit ook dat Facebook nog gerichter kan adverteren.

Doe er wat aan nu het nog kan
De eerste 30 dagen kun je nog weerstand bieden, zodat WhatsApp jouw 06 niet doorgeeft aan Facebook. Ga naar WhatsApp -> instellingen -> account -> deel mijn accountinformatie -> schakel het vinkje uit. Je kunt natuurlijk ook weer ouderwets gaan sms'en, want ieder mobiel abonnement heeft inmiddels een gratis sms-bundel van hier tot Tokyo.

De kans dat Facebook jouw nummer al heeft is overigens groot, want hij vraagt er geregeld om en veel mensen hebben hun nummer daardoor al ingevoerd.

Dit is niet de enige verandering. WhatsApp wil jou ook in contact brengen met bedrijven. Op zich klinkt het best handig, want je krijgt dan bijvoorbeeld een berichtje van je bank als er stront aan de knikker is en je vliegtuigmaatschappij kan jou per WhatsApp laten weten of de vlucht vertraagd is. WhatsApp krijgt geen banners, maar kan op deze manier toch de commerciële weg inslaan.

Bron, bron, bron, bron, bron