Wijnles 5: hoe herken je Sauvignon Blanc?

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Joost & Joost geven om de twee weken wijnlessen op Vrouwen.nl! Want: wijn is hip, en mega ingewikkeld. Hoe meer je erover te weten komt, hoe ingewikkelder het lijkt te worden. Joost & Joost laten je met woorden mee proeven van alle informatie over dit magische drankje. Ze zorgen ervoor dat je je een weg kun banen door de moderne wijnjungle. Vandaag les 5, wijnen leren kennen. De vorige keer ging dit over chardonnay, vandaag komt de Sauvignon Blanc aan bod.

Is het huiswerk van les 4 goed gelukt? heb je mooie notities gemaakt en lekker geproefd? Vandaag gaat het over de Sauvignon Blanc, ook één van de meest verbouwde druivensoorten ter wereld. Hiervan worden fris-fruitige wijnen gemaakt. Het aromaprofiel van deze aromatische druif verandert sterk naarmate de druif rijper wordt: van buxus naar groene paprika en tot slot naar brandnetel en vlier. Bij rijpe druiven ruik je kruisbessen en passievrucht en als de druif overrijp ruik is meloen. Genoeg aroma’s voor de wijnmaker om mee te spelen. Ook kan de wijn op eikenhout gerijpt worden, hetgeen een extra dimensie geeft. De Sauvignon-druif wordt in Frankrijk veel verbouwd in de Loire, de Bordeaux en de Languedoc maar ook in de nieuwe wijnlanden. Met name het gebied Marlborough in Nieuw-Zeeland staat bekend om haar mooie Sauvignon wijnen en is erg “in” op het moment. Streek, klimaat en bodem zorgen voor verschillende smaakkenmerken. En nu de deur uit dames, schaf een mooie Sancerre (Loire) aan, een Sauvignon uit de Languedoc, een Nieuw-Zeelandse en een betaalbare Chileen en proef de verschillen. Super om met een paar vriendinnen te doen. (Zie les 3 over de kunde van het proeven). En tot slot, vind uit wat jij lekker vindt! Daar gaat het om!

Smaakt dit naar meer? Slurp dan meer informatie op, op de website van Joost & Joost.

Bron, bron, bron