Dat je niet kunt plassen als iemand het hoort is een aandoening

Vrije tijd door Annelot

Openbare toiletten zijn de hel. Al helemaal als het er doodstil is en er iemand anders naast je in een hokje zit. Hoe nodig je ook moet, het lukt je gewoon niet om te plassen. En al helemaal niet als je je bedenkt dat iemand anders jouw plasje in het toilet hoort kletteren. Nachtmerrie! Ben jij zo iemand die spontaan niet meer kan plassen als er iemand anders in de buurt staat? Dan heb je waarschijnlijk een aandoening: paruresis.

Paruresis, pee-shy of een verlegen blaas is een serieuze fobie die je leven best wel kan beheersen. Openbare toiletten sla je natuurlijk het liefst over en ook je vriend mag absoluut niet in de buurt zijn als jij gaat plassen. Als je toch ergens belandt waar je in de buurt van mensen moet plassen, draag jij altijd iemand op om de kraan open te draaien. Gelukkig is er ook nog goed nieuws, want je bent niet de enige die hier last van heeft. Wereldwijd hebben 220 miljoen(!) mensen paruresis en dat komt neer op bijna hetzelfde als het aantal linkshandigen. Het is dus helemaal niet raar.

Het is niet duidelijk waardoor het veroorzaakt wordt, maar sommige mensen denken dat een traumatische gebeurtenis het begin kan zijn van de aandoening. Toch is het is niet alleen psychisch, want uit onderzoek blijkt dat zeker een deel ook lichamelijk is. Als je er vanaf wilt komen kun je het best in therapie gaan en stap voor stap te leren wennen aan plassen in het gezelschap van andere mensen.

Bron, bron, bron, bron