Dit is waarom je kater erger wordt met de jaren

Vrije tijd door Annelot

Ja, jij kent dit ook: je hebt je voorgenomen om tijdens de volgende stapavond met vriendinnen wat minder aan de fles te hangen, maar uiteindelijk heb je toch weer die paar wijntjes te veel op. Als student fietste je de volgende dag weer fris en fruitig naar college, maar naarmate je ouder wordt begin je er steeds meer last van te krijgen. Je blijft de volgende dag het liefst thuis met de gordijnen dicht en heel veel katervoer, want ja, hoe oneerlijk het ook is, je lijf kan echt minder goed tegen die liters alcohol die je soldaat maakt. But why?

Dat jij je steeds belabberder voelt na een avond stappen is helemaal niet gek, want verschillende wetenschappelijke onderzoeken bewijzen dat je je niet aanstelt. Een van de grootste oorzaken is dat je lichaam simpelweg minder efficiënt wordt in het verwerken van de alcohol. Elk wijntje dat je jouw arme lichaam opdringt, kost het lichaam ongeveer een uur om af te breken. En dat kost ook een hoop enzymen. En naarmate jij ouder wordt, maak je hier minder van aan. Je lichaam doet er dus langer over om de gifstoffen af te breken met als gevolg dat die gemene gifstoffen langer in je lijf rondzwerven en jou al die katersymptomen bezorgen.

Je hersenen werken ook niet echt mee, want je maakt een stuk minder endorfine aan dan vroeger en meer stresshormoon. Je kater wordt er hierdoor ook niet beter op. Dus laten we er nog maar eentje drinken, voordat het nóg erger wordt. Cheers!

Bron, bron