Dit willen je freelance vriendinnen écht niet meer horen

Vrije tijd door Danielle

Het freelance leven bestaat uit het indelen van je eigen tijd, het halen van deadlines en het opvolgen van leads. Je runt je eigen kleine toko en dat is natuurlijk heel erg leuk. Maar de stress, onzekerheid en verantwoording die er bij komt kijken zijn niet altijd even makkelijk. Freelancers kunnen het dan ook echt niet uitstaan als ze een van de volgende uitspraken horen.


1. Jij kunt wel even met mama naar de dokter/ mijn pakketje aannemen/ even oppassen. Je zit gewoon thuis toch?
"Ja, omdat mijn huis toevallig mijn kantoor is zit ik thuis. Dat betekent natuurlijk niet dat ik jouw problemen hoef op te lossen. Ik vraag jou toch ook niet om vakantie uren op te nemen om mijn kat te voeren?"

2. Nee we hebben hier geen budget voor, maar het is toch super goed voor je portfolio?
Ja en je gaat mij natuurlijk ook aanraden bij al je klanten en kennissen, echt super tof! Maar HOE betaal ik dan ook alweer mijn huur?

3. Jij krijgt gewoon een mooi product van ons merk/ mag hier gratis behandelingen ondergaan. Dan kun jij wel al onze teksten schrijven en onze social media doen toch?
Daar maak je misschien je nichtje blij mee, maar de laatste keer dat ik het checkte werd huur nog altijd betaald in keiharde euro’s.

Maar het is ook super goed voor je netwerk!

Wauw, is dát je tarief? Dat is echt veel te veel!
Ja mega veel is het, die 30% onder de gemiddelde marktprijs. En aangezien ik alle verzekeringen en premies zelf af kan dragen is dat écht niet zo heel erg veel.

Maar je verdient dan toch een dik salaris?
Ik verdien inderdaad een dik salaris, of ik dat ook krijg is een tweede. Als ik al mijn kosten, belastingen, verzekeringen, volkspremies, pensioen en apparatuur heb afbetaald zou ik het nog wel eens met jouw netto salaris willen vergelijken.

Elke dag lekker uitslapen, dat wil ik ook wel!
Oké, eerlijk is eerlijk… dit is pretty great. Vergeet alleen niet dat opdrachten wel af moeten dus dat ik dat geluier wel ergens anders moet inhalen. Overwerken als jij al lang in je nest ligt bijvoorbeeld.

Maar dan koop je dat toch gewoon op de zaak?

Je weet dat het daar niet ineens gratis van wordt toch?

Wanneer ga je op zoek naar een echte/fulltime baan?

Dit ís mijn echte/fulltime baan.

Wat willen we dan wel horen? Wanneer jij met ons weer eens gezellig een kopje koffie wil drinken, want daarvoor maken we graag even tijd.

Bron