Fashion / Mode & trends
Mode & trends

Zo houd je je witte sneakers wit

Witte sneakers zijn geweldig. Ze matchen met al je outfits, ze lopen (meestal) lekker comfortabel en ze zijn super fashionable. Het grootste pluspunt van deze sneaker kleur is meteen hun grootste nadeel: ze zijn wit. Met het wisselvallige Nederlandse weer, het we-gooien-overal-ons-bier-neer beleid in onze kroegjes en jouw talent om overal eten en drinken overheen te gooien maakt dit af en toe best lastig. Gelukkig betekent een vlek op jouw sneakers niet meteen het einde van je schoenen. Wij vonden wat handige foefjes om je sneakers mooi wit te houden, zonder hele dagen met de voetjes omhoog binnen te blijven. Puur eigen belang dus. Maar we delen het graag hoor.


Spray je sneakers
Onder het mom 'voorkomen is beter dan genezen': koop zodra je je sneakers hebt gekocht een bijpassende spray die vuil van buitenaf weert. Vaak geeft zo'n spray ook een beschermingslaagje tegen regen. Vraag in de schoenenwinkel welke spray het best bij jouw sneakers past. Voor een canvas exemplaar heb je namelijk andere middeltjes dan voor leren schoenen. Daar zit écht verschil tussen en het is geen verkooptruc. Hierbij is wel belangrijk dat je je sneakers met de spray behandelt wanneer ze helemaal schoon zijn. Spuit je ze namelijk in terwijl er wat vuiltjes op zitten, dan gaat dit er daarna lastiger vanaf vanwege het extra laagje. Herhaal dit ongeveer elke week.

No go: wasmachine
Zowel voor je wasmachine als voor je schoenen is de wasmachine geen goede optie. Doordat de schoenen (ook met speciale zak hiervoor) tegen de randen van de machine beuken, gaat 'ie niet heel lang mee. Daarbij komt dat het geweld van de wasmachine ook geen al te best effect heeft op je witte pareltjes. Gelukkig heb je met deze tips ook geen wasmachine meer nodig.


Leren of kunststof sneakers
Gebruik bij leren of kunststof sneakers witte tandpasta. Wrijf met een tandenborstel de vlek goed in. Laat de tandpasta 10 minuutjes inwerken en wrijf de vlek er uit met een schone doek. Meestal moet je deze stappen een aantal keer herhalen voor de vlek volledig weg is. Wat ook nog wel eens wil helpen is vaseline. Smeer de vlek hier goed mee in en laat een paar uur staan. Hierna kun je met een doekje de vlek wegpoetsen.

Canvas sneakers
Vlekken in je canvas schoenen? No worries. Deze vlekken lijken altijd erg onbehandelbaar, maar niks is onmogelijk. Vul een emmer met warm water en voeg een beetje middel-sterk (geconcentreerd) wasmiddel toe. Haal de veters vervolgens uit je schoenen en maak een (schone!) afwasborstel nat in het sopje. Schrob hiermee je canvas sneakers goed af. Laat je schoenen goed drogen en voilà: je pareltjes zijn weer wit! Heeft dit écht niet gewerkt? Dan kan een sopje van koud water, soda en witte wijnazijn je reddende engel zijn. Maak een doek nat met dit mengsel en wrijf de vlek in rondjes uit de sneaker. Je mag je sneakers goed nat maken met dit sopje. Herhaal de stappen zo vaak als nodig is en laat de schoenen goed opdrogen.


Bloedvlek
Wanneer je je sneakers nog in moet lopen, ontstaan er soms wondjes bij je achillespees. Op het randje van de sneaker kan dan een bloedvlek ontstaan. En dat ziet er niet heel best uit... Dit trucje uit oma's tijd doet wonderen. Doe een beetje afwasmiddel, zout en lauw water in een bekertje. Roer dit goed door en giet het over de vlek heen. Laat dit 10 minuutjes intrekken. Pak hierna een schone doek en maak deze nat met het sopje. Wrijf hiermee de vlek in rondjes uit de schoen. Herhaal deze stappen tot de vlek helemaal weg is.

Veters en hele sneakers
Voor vieze veters of een algemene opfrisbeurt voor je sneakers, zowel canvas, leer als kunststof gebruik je ossengal zeep. Pak een sponje, wrijf het in met de zeep en boenen maar. Het is hierbij belangrijk dat je in rondjes, variërend van grootte boent. Zo voorkom je dat het vuil zich op bepaalde plekken gaat ophopen. Voor schone veters haal je de veter uit de schoen, wrijf je het sponsje in met de zeep, vouw je het sponsje dubbel en trek je de veter door het sponsje heen.


Heb je nog leuke witte sneakers nodig voor deze zomer? Vrouwen.nl selecteerde hier de leukste exemplaren van dit seizoen.

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron