De Achterhoek is toffer dan je denkt

Vrije tijd door Itske

Back in the days werd de Achterhoek een exotisch oord genoemd. Nederlanders uit het westen van het land gingen naar de Achterhoek op vakantie en stuurden kaartjes van de prachtige omgeving om familie en vrienden de ogen uit te steken. Wat de Achterhoek zo'n populaire vakantiebestemming maakt en waarom het zo bijzonder is leggen we nu uit met 20 redenen waarom de achterhoek toffer is dan je denkt.

1. In de Achterhoek kom je echt tot rust.
2. Je kunt met geen mogelijkheid gestoord worden, want het internetbereik is totaal kansloos. Mensen mogen het best proberen, want het lukt ze toch niet.
3. Als het stil is, is het echt stil. Niemand haalt het in z'n hoofd om op maandagavond een feestje te geven. En zo wel, dan woon je meestal ver genoeg bij elkaar vandaag om er niks van te merken.

4. Stel je voor dat er per ongeluk een vlaagje wind tussen je billen door glipt... no worries! Niemand die het hoort of ruikt. En anders kun je het altijd nog afschuiven op Klara de koe in het nabij gelegen weiland.
5. De Achterhoek leert je dat melkpakken niet aan bomen groeien, maar dat melk uit een koe komt.

6. Ben jij niet in de wieg gelegd voor gekkigheid als een borrel ter ere van de maandag? Dan ben je hier als een vis in het water, want in de Achterhoek gaat het je echt niet lukken om op maandag een kroeg te vinden die open is.
7. En als je een dagje jezelf niet bent en op maandag toch zin hebt in een borrel, dan kun je prima bij de lokale keet terecht. Dit is een schuurtje in iemands achtertuin (weiland) waar niemand last van je heeft en je supermarktprijzen betaalt voor je drankjes.
8. In de Achterhoek betaal je geen drol voor je huis. Maar echt. Kun je een huis in de grote stad niet betalen? Ga dan naar de Achterhoek, want hier is altijd wel iets dat bij je portemonnee past. Voor het geld waar je in de grote stad één verdieping voor hebt, koop je in de Achterhoek al snel een kasteel voor.

9. Omdat de plaatselijke politieman weer de oom van de kroegbaas is en ook de buurman van je beste vriendin, kun je nog weleens een potje breken bij deze vriendelijke bromsnor. Als de kroegbaas de deuren wat later wil sluiten is er echt geen haan die er naar kraait. Iedereen die er eventueel last van kan hebben staat namelijk in de kroeg.
10. De achterhoek heeft eigen, exotische drankjes. Vooral kruidenbitters doen het goed.
11. Brommers kiek'n is geen sprookje. Mannen zeggen dit echt als ze je in bed willen krijgen. Hoe verder je het platte land op gaat, hoe vaker je het zal horen.

12. Meer dan vier uur rijden kan de achterhoek niet zijn, waar je ook vandaan komt, en toch lijkt het alsof je in het buitenland bent. Zelfs de taal is er anders.
13. De achterhoek heeft de mooiste trouwlocaties.
14. Met Oud en Nieuw doen ze aan karbiet schieten. Awsome! Zo doe je dat: neem een ouderwetse melkbus, stop daar karbiet in, plug de deksel weer op de bus, maak de onderkant warm met vuur en de boel ontploft met een enorme knal. En dat is leuk ja.

15. De zonsondergang lijkt op die in Afrika (alleen is de temperatuur een tikkie anders). Hakunamatata.
16. Alles is mooi. Het lijkt alsof je in een schilderij leeft.
17. En als het dan donker is, is het ook echt donker. Niet half licht. Er is namelijk geen groot stadscentrum waar het licht vandaan kan komen. Super goed voor je nachtrust.

18. De achterhoek is één grote dierentuin. Je hebt er bossen en weilanden vol met de mooiste dieren.
19. Je begint ineens de betekenis van zebrapaden te ontdekken. Auto's horen dus voor je te stoppen...
20. Alleen maar leuke mensen hier.