9 dingen die je moet weten bij het huren van een huis

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Het huren van een huis is niet altijd even makkelijk. Denk je eindelijk het perfecte huis gevonden te hebben, blijken er achteraf nog allemaal haken en ogen aan te zitten. Hier zijn negen dingen waar je op moet letten bij het huren van een huis.

1. Extra kosten
Check goed welke kosten er nog bij de woning komen kijken. Soms staat in de advertentie alleen de kale huur. Je moet hier dan nog de kosten voor gas, water en licht bij optellen. Ook moet je rekening houden met kosten voor tv en internet.

2. Bemiddelingskosten
Wanneer je een huis via een makelaar huurt, vraagt deze vaak bemiddelingskosten. Je hebt vaak geen keuze of je deze wil betalen, omdat je het huis gewoon niet krijgt wanneer je niet betaalt. Deze kosten kunnen vaak oplopen tot zo’n 500 euro.

3. Waarborgsom
Verhuurders vragen vaak borg wanneer je een woning huurt. Deze mag maximaal zo hoog zijn als drie keer de huur. Deze borg krijg je aan het eind van de huurperiode weer terug of wordt verrekend met de laatste maand huur.

4. Sleutelgeld
Soms moet je betalen voor het huren van een woning terwijl daar niets tegenover staat. Dit wordt sleutelgeld genoemd en dit is legaal. Let hier goed op in het contract, want het kan bijvoorbeeld als overnamekosten in het contract staan.

5. Huurverhoging
De verhuurder mag één keer per jaar de huur verhogen. In de sociale sector zit hier een maximum van 6,5 procent per jaar aan. Dit is afhankelijk van je inkomen. De particuliere sector heeft hier geen maximum voor.

6. Verhoging na verbouwing
Wanneer de verhuurder de woning verbouwt, mag deze de huur ook verhogen. Dit mag ook wanneer de huur eerder dat jaar al omhoog is gegaan.

7. Maximale huurprijs
In de sociale sector zit er een maximumprijs aan een woning. Dit wordt bepaald door een puntenstelsel.

8. Voorwaarden contract
Lees het contract goed door op de voorwaarden die gesteld worden. Check bijvoorbeeld of je huisdieren mag houden of met hoeveel mensen je er mag wonen.

9. Verzekering
In sommige contracten staat dat de huurder zelf een verzekering af moet sluiten. Dit moet je dus goed checken.

Bron, bron, bron, bron, bron, bron